TUKOM NA UTUK Kalin: Za nas je Istočni Jerusalem glavni grad Palestine

17.12.2017. u 01:07

GLOBAL

"Mnoge zemlje, uključujući i nas, zapravo su i dosad Istočni Jerusalem tretirale kao glavni grad Palestine", rekao je Kalin za turski "TRT Haber"

 

FOTO: Kalin (AA)

Glasnogovornik ureda turskog predsjednika Ibrahim Kalin je izjavio da apel predstavnika članica Organizacije za islamsku saradnju (OIC) cijelom svijetu da prizna Istočni Jerusalem kao glavni grad države Palestine ne treba posmatrati kao odmazdu prema odluci SAD-a.

"Mnoge zemlje, uključujući i nas, zapravo su i dosad Istočni Jerusalem tretirale kao glavni grad Palestine", rekao je Kalin za turski "TRT Haber".

Naglasio je da odluku SAD-a o priznavanju Jerusalema kao izraelske prijestolnice nije odbacilo samo 57 članica OIC-a nego i skoro sve zemlje Evrope, Južne Amerike i Azije.

Istakao je da je američka administracija donijela krajnje jednostranu odluku u vezi s Jerusalemom.

"SAD sada djeluje usamljeno. Jednostrano je donijela ovu odluku. Oni bi trebali razmotriti stavove u vezi s ovim pitanjem i na globalnom nivou", kazao je Kalin.

Na kraju je naglasio da je i jedan od rezultata samita OIC-a u Istanbulu i intenziviranje procesa priznavanja države Palestine.

"Ukoliko će biti obnovljen mirovni proces to se može jedino dogoditi pregovorima koji će rezultirati dvodržavnim rješenjem i formiranjem održive države Palestine. Tome nema alternative", rekao je glasnogovornik ureda turskog predsjednika.

Podsjetimo, u Istanbulu je u srijedu održan samit članica Organizacije za islamsku saradnju (OIC) na kojem je usvojena deklaracija kojom je osuđena i odbačena odluka američke administracije u vezi sa statusom Jerusalema.

Predstavnici članica OIC-a pozvali su cijeli svijet da prizna Istočni Jerusalem kao glavni grad države Palestine.

Američki predsjednik Donald Trump 6. decembra je donio odluku o priznavanju Jerusalema za glavni grad Izraela što je povuklo oštre reakcije cijelog svijeta, naročito islamskih zemalja.


(TBT)