ZATVOR NA OTVORENOM: Dom više od 11 miliona Uygura, muslimanske manjine

16.12.2017. u 03:09

GLOBAL

Kineske vlasti sakupljaju uzorke DNK, otiske prstiju i druge biometrijske podatke svakog stanovnika u zapadnoj provinciji Sinđijang, navodi se u podacima Human Rights Watcha

 

FOTO: (EPA / HOW HWEE YOUNG)

U toku je izrada baze podataka dužica oka i krvne grupe svakoga stanovnika uzrasta između 12 i 65 godina u Sinkiangu što je dodatna kontrola u regionu koji pojedini stručnjaci zovu "zatvor na otvorenom", prenosi Guardian. Region je dom više od 11 miliona Uygura, muslimanske manjine, i povremeno je pogođen raznim oblicima nasilja.

Podaci mogu biti iskorišteni za "nadgledanje osoba zbog etničke pripadnosti, veroispovjesti i drugih zaštićenih prava kao što su pravo na slobodu govora", navodi Human Rigtht Wach.

Dio podataka je već arhiviran preko medicinskih pregleda koje osigurava vlada, a nije poznato da li je pacijent svjestan da se preko testova njegovi biometrijski podaci šalju u policiju.

"Obavezno arhiviranje biopodataka cijele populacije, uključujući i DNK je grubo kršenje međunarodnih ljudskih normi", ističe Sofy Richardson, direktorka kineskog Human Right Wacha i dodaje da je "uznemiravajuće ako se to čini pod velom besplatnog programa zdravstvene zaštite".


(TBT)