E, MOJ KINDŽE, DA SI OVDJE SADA?! Dino, Skaka, Denis, Baka... SAHRANIOCI GRADA...

16.12.2017. u 03:09

TEMPO

Nekada slavno ime KK „BOSNA“, koje je zlatnim slovima upisano u anale evropske košarke, danas preživljava svoje posljednje dane zahvaljujući prevashodno kriminalu i korupciji 

FOTO: Delibašić, Varajić (Wikipedia)

Nekada slavno ime KK „BOSNA“, koje je zlatnim slovima upisano u anale evropske košarke, danas preživljava svoje posljednje dane zahvaljujući prevashodno kriminalu i korupciji prethodnih uprava KK „Bosna“ , kao i maćehinskom odnosom države, a tu prije svega mislimo na Kantonalne strukture predvođene Premijerom Elmedinom – Dinom Konakovićem, bivšim košarkašem KK „Bosna“ i članom uprave kada je KK „Bosna“ . O svemu tome će, nadamo se, kad tad svoju posljednju riječ dati Kantonalno tužilaštvo na čelu sa tužiteljicom Dalidom Burzić! Takođe, izostala je pomoć, zanimanje i interes gradskih sturktura Grada Sarajeva predvođenih SDA-ovim pulenom Abdulahom Skakom.  Niti jedan od ovoga SDA-ovoga dvojca nije iskazao poštovanje i pijetet prema možda najznačajnijem brendu, ne samo grada i Kantona već i same države BiH. KK „Bosna-Royal“ u proteklom periodu pokušala je ostvariti pomalo i nestvarne rezultate na čak tri fronta, a što se srušilo kao kula od karata jer ni najrespektabilnije ekipe koje se takmiče u ABA ligi, a koje imaju milonske budžete ne upuštaju se u takvu avanturu u koju se upustila uprava KK „Bosne – Royala“ predvođena direktorom Damirom Krupalijom i predsjednikom udruženja „Studenata“ Seadom Krupalijom.

Doba šampiona

 Historija „Studenata“ najvjerovatnije je napisana i neće biti novih poglavlja ukoliko se ne desi čudo. Kada smo kod historije da prenesemo nešto za naše mlađe čitatelje, a što stoji na zvaničnoj stranici KK „Bosna-Royal“, a što je veoma bitno kako bi se dobila cjelovita slika BH košarkaškog velikana.

Bosna je osnovana 1951. godine i u narednih nekoliko godina većina igrača i članova su bili studenti Univerziteta u Sarajevu. Klubu je trebalo 17 godina da uđe u Prvu jugoslovensku košarkašku ligu, piše u zvaničnoj historiji kluba.

Period od 1972. do 1984. godine nazivaju “dobom šampiona”, ponajviše zahvaljujući Mirzi Delibašiću. Bosna postaje prvatk države 1978. godine sa trenerom Bogdanom Tanjevićem i njegovim asistentom Draškom Prodanovićem.

   “Najveći uspjeh dotadašnje jugoslovenske i bosanskohercegovačke klupske košarke Bosna je ostvarila 4. aprila 1979. godine u francuskom Grenoblu. Pred 12 hiljada gledalaca, od kojih je veliki broj bio navijača 'Studenata', u finalu Kupa šampiona Evrope Bosna je savladala italijanski Emerson rezultatom 96:93. U fenomenalnoj utakmici Delibašić, Varajić, Vučević, Benaček, Đogić, Bosiočić, Izić, Radovanović, Hadžić, Pešić, predvođeni briljantnim strategom sa klupe Bogdanom Tanjevićem, pokazali su do tada neviđeno košarkaško umijeće”, piše na zvaničnoj stranici kluba.

U naredne četiri godine Bosna je osvojila još dvije titule prvaka Jugoslavije – u sezonama 1979/80 i 1982/83. Na Interkontinentalnom kupu odigranom 1980. godine u Brazilu Bosna osvaja drugo mjesto.

Nakon Olimpijade u Sarajevu u Bosni su se smijenile generacije – otišao je Tanjević i Delibašić uz druge, a došli mladi Alihodžić, Marković, Avdić, Bukva, Firić...

“Oni su trebali vratiti Bosnu u vrh jugoslovenske košarke, ali je rat prekinuo uspon ove generacije, koja se raspršila širom svijeta”, piše na stranici kluba.

Ono što zvanična stranica naziva periodom reorganizacije od 2001. do 2004. ustvari je početak kraja KK „Bosna-Royala“. KK „Bosna-Royal“ nije imala uspjeha u domaćoj ligi niti u regionalnoj Jadranskoj ligi. Na čelo kluba dolaze privrednik Nihad Imamović, a u upravi svoje mjesto nalazi i Elmedin Dino Konaković sadašnji Premijer Kantona Sarajevo.

Kindžetove trice i Dinine kučine

Elmedin Dino Konaković, rođen u Sarajevu 3. septembra 1974. godine, završio je Elektrotehničku školu, a kasnije (iznenada) diplomirao na Fakultetu sporta i tjelesnog odgoja, Odsjek menadžment u sportu, u svojim 30-tim. Njegov studentski život obilježila je velika afera, jer je, navodno, trogodišnji fakultet uspio završiti za manje od dva mjeseca, međutim, uprkos svemu, index mu krase skoro same desetke.

Prije toga bio je dugogodišnji (neki bi dodali i osrednji) igrač i kapiten KK Bosna, te igrao u timovima u Sloveniji, Mađarskoj i Rumuniji. On je 2003. godine, nakon što se povukao iz profesionalnog sporta zasjeo na čelo ovog kluba i funkciju direktora obavljao do 2008. godine. KK Bosna je završila u dugovima, a mnogi danas smatraju da je upravo Dino Konaković zaslužan za njenu propast i prozivaju ga 'grobarom' ovog kluba. Dino Konaković u javnosti kotira i kao jedan od najzgodnijih političara, a iza sebe ima i dva (propala) braka sa dvije manekenke - Aidom Osmanović i Martinom Sairom Keškić sa kojom se razišao prošle godine.

  Poslijeratna euforija postojala  je sve do 2001. godine. U tom periodu je bilo nekoliko minornih uspjeha, ali i zvanična historija priznaje da su izostali očekivani rezultati i nisu ispunjeni zacrtani planovi”.

Koncem 2010. godine održana je i vanredna skupština kluba. Na toj vanrednoj skupštini prepirka između tadašnjeg direktora Admira Bukve i bivšeg direktora Konakovića, a sadašnjeg premijera Kantona Sarajevo i SDA-ovog pulena o tome ko je napravio dug koji je bio veći od šest miliona maraka. Iz svega gore navedenog očito je da su problemi koji su izmedju ostalog kuliminirali današnjom pess konferencijom (13.12.2017.godine) u dvorani „Skenderije“ i najavljenim gašenjem KK „Bosna-Royala“ kreirani ranije i da je tadašnji prvi čovjek KK“Bosne“, a sadašnji premijer Kantona Sarajevo Elmedin Dino Konaković grobar kako KK“Bosne“, Košarkaškog Saveza BiH (zajedno sa Harunom Mahmutovićem), tako i Kantona Sarajevo koji kuburi sa horničnim problemima u javnom gradsnom saobraćaju „GRAS“, nedostatku vode, hroničnom nedostatku zraka i gušenja Sarajlija u smogu zbog prevashodno divlje gradnje i zatvaranja tzv „ruža vjetrova“ zbog čega je nemoguće cirkuliranje svježeg zraka posebno u zimskom periodu, do trovanja djece slamonelom u JU „Djeca Sarajeva“, itd.  Jer, lista Dininih aferima je zaista podugačka. Na jučerašnjem pressu koji je održan u dvorani „Skenderije“ direktor i predsjednik uprave KK“Bosna-Royal“ nisu imali hrabrosti da se pojave, a po riječima trenera Studenata Aleksandra Damjanovića problemi su nastupili kada nije mogao okupiti niti ekipu za trening. Također, u veoma mučnoj atomsferi, trener Damjanović je rekao da je jedan od osnovnih razloga zašto su se okupili je što ne žele da se krivica za neodlazak u Ohrid usmjeri na igrače i tretnera. „Ostali smo prvo sa osam registriranih igrača, željeli smo odgoditi tu utakmicu jer bismo se samo brukali. Želio sam da barem još jednim igračem osnažimo roster. Trebali smo sinoć da idemo u Ohrid i da se vozimo 15 sati što je nonsens. I to bi prihvatili ali pod uslovom da predsjednik podnese ostavku. Ovo sve pričam jer ne želim da se odgovornost prebacuje na igrače," rekao je Damjanović.

"Osam igrača nas je ranije napustilo, među njima kapiten Goran Ikonić, pa potom ostali, a nikakve reakcije nije bilo i sve je upućivalo na ovakav epilog. Nakon svega tražit ću raskid ugovora sa klubom na svoju štetu a ako bude potrebno ostat ću i pored toga određeni dio vremena da  bi klub mogao nastaviti sa radom", kazao je trener dodavši da su igrači do danas primili samo jednu i pol platu.

"Igrači su jedan po jedan napuštali klub, a nikakve reakcije iz kluba nije bilo. Komunikacija s upravom kluba dva mjeseca bila je nikakva. Igrali smo dugo vremena gluhih telefona sa predsjednikom. Može da se priča dugo o raznim problemima, ne želim nikoga blatiti niti sam ikada bio sudija, presudit će onaj sudija od gore koji je zadužen za sve nas, ali ovako više ne može. Igre bez granica koje smo mi igrali bile su nevjerovatne", zaključuje Damjanović.

Prvotimac KK „Bosne“ Edin Rešidović ističe kako nikada u karijeri nije doživio da tokom sezone šest igrača napusti klub i da, nakon svega, nije stigla zamjena ni za jednog od njih.

Neki od naslova koji su obilježili protekla dva dana bili su: „Bosna ostala na osam košarkaša, pusta obećanja uzrok strmoglavog pada“, „ABA liga kaznila BosnuRoyal zbog neodlaska na utakmicu“, „Oteto – prokleto Može li se još išta icjediti iz imena i grba KK Bosna?“, „Potpredsjednik kluba o stanju u KK Bosna Royal: Odluke se donose samovoljno i po kafanama“.

Otužno je bilo gledati današnji press u hramu beha košarke i umirući vapaj nekadašnjeg giganta, kojeg su „grobari“ beha košarke i sporta uspjeli dovesti na samo dno, tj. ambis iz kojeg nema povratka. Još jedna slika djelovala je veoma potresla, a to je bolna grimasa na licu zaštitnog znaka KK „Bosne“ , nekadašnjeg operativca gospodina Stjepana Grubišića Boška, koji je cijeli svoj život proveo i podredio KK „Bosni“ iz koje je otišao i u penziju, ali i dalje je uz KK „Bosnu“ koju nesebično prati i podržava i zadnjim atomima snage.   

 

(TBT, Istraživački tim)