OPET OPLEO PO AMERIMA Erdogan: Gotovo je...

15.12.2017. u 00:10

GLOBAL

Turski predsjednik Redžep Tayip Erdogan rekao je da SAD više ne mogu biti posrednik u naporima da se okonča izraelsko-palestinski sukob


F
OTO: Erdogan (Getty Images)

On je uputio takvu poruku nakon odluke američkog predsjednika Donalda Trumpa da prizna Jerusalem kao prijestonicu Izraela.

"Od sada pa ubuduće, nema govora o tome da pristrasne Sjedinjene Američke Države budu posrednik između Izraela i Palestine. Taj period je završen", rekao je Erdogan na konferenciji za medije nakon sastanka Organizacije za islamsku saradnju (OIC) u Istanbulu, prenosi Reuters.

Erdogan je istakao da sada treba porazgovarati o tome ko će ubuduće biti posrednik.

"O tome se mora razgovarati i u UN, takođe", zaključio je predsjednik Turske.

U nacrtu rezolucije pripremljenom za današnji samit muslimanskih lidera u Istanbulu, navodi se da oni odluku Washingtona o priznavanju Jerusalema kao prijestonice Izraela smatraju znakom da se SAD povlače iz svoje uloge pokrovitelja mira na Bliskom istoku.

U nacrtu deklaracije, u koji je Reuters imao uvid, ističe se da je "Istočni Jerusalem prijestonica države Palestine" i sve zemlje se pozivaju da priznaju "državu Palestinu i Istočni Jerusalem kao njenu okupiranu prijestonicu".

Turski predsjednik Erdogan rekao je pre tri dana da će odluke koje budu donijete na današnjem sastanku OIC pokazati da se američka odluka o priznavanju Jerusalema kao prijestonice Izraela neće moći lahko primjeniti.

OIC, uspostavljena 1969, ima 57 država članica s većinskim muslimanskim stanovništvom.


(TBT, Agencije)