RUSI EVAKUIRAJU AMBASADU: Saudijci spremaju ofanzivu na neprijateljsku prijestonicu, haos se širim zemljom

15.12.2017. u 00:10

GEOPOLITIKA

Dok se saudijski zračni udari na Sanu ne smiruju, žestoke borbe se vode na svim frontovima.

 

FOTO: Salman (public)

Rusija je evakuirala svoje diplomate iz Jemena, a poslovi ambasade će se primvremeno obavljati u Riyadhu. Odluka Moskve donijeta je zbog sve teže situacije u Sani nakon ubistva predsjednika Abdulaha Saleha, pojačanog bombardiranja grada od strane Saudijaca i najvljene ofanzive te koalicije na prijestonicu Jemena.

Dok se saudijski zračni udari na Sanu ne smiruju, žestoke borbe se vode na svim frontovima.

U gradu osim snabdjevanja strujom i vodom, postoji problem i sa internet vezama. Naime Huti su zauzeli kompaniju glavnog internet providera za Sanu i može se desiti da internet veze budu u potpunosti isključene.

U Sani se u pritvoru nalazi nekoliko stotina članova Salehove partije kao i pripadnika oružanih formacija koje su mu bile lojalne.

U regionu Hiran u bombardiranju je ubijen lokalni komandant Huta i nekoliko njegovih saradnika. Saudijska koalicija i dalje glavni napad na teritoriju Huta vrši na jugozapadu Jemena ka luci Hudeida, ali su žestoke borbe vođene i u pustinji Midi na sjeverozapadu zemlje.

Nakon sukoba Huta sa Salehovim snagama, teritorija koju su oni zajedno kontrolirali tone u haos, dok Huti sve teže drže linije fronta bez dojučerašnjih saveznika. Lideri Huta izašli su na ulice Sane kako bi primirili stanovništvo.

Na ulicama se održavaju skupovi i parade podrške Hutima.

Još je nepoznato kakvom snagom raspolaže sin ubijenog predsjnednika Abdulaha Saleha i kakva će njegova uloga biti nakon ubistva oca.


(TBT, Agencije)