POD PALICOM MLADE DIRIGENTICE Zajedničko muziciranje 64 mlada muzičara iz Sarajeva i Omiša

11.12.2017. u 09:26

LIFE STYLE

Na svečanom koncertu, pod dirigentskom palicom Irme Kalić, koji će se održati 16. decembra u Domu Oružanih snaga BiH sa početkom u 19:00 sati, sarajevskoj publici predstavit će se 64 mlada muzičara


FOTO: Kalić (Facebook)

JU Osnovna muzička i baletska škola ''Novo Sarajevo'' pod vodstom direktorice Elme Alajbegović biti će domaćin u periodu 14.12. – 17.12.2017. godine učenicima i nastavnicima Osnovne glazbene škole ''Lovro pl. Matačić'' iz Omiša, R. Hrvatska. U okviru njihove posjete Sarajevu planiran je obilazak najvažnijih znamenitosti našeg Grada, prijem kod gradonačelnika i predsjedavajućeg Gradskog vijeća Sarajeva u Vijećnici.

Na svečanom koncertu, pod dirigentskom palicom Irme Kalić, koji će se održati 16. decembra u Domu Oružanih snaga BiH sa početkom u 19:00 sati, sarajevskoj publici predstavit će se 64 mlada muzičara.

"U nastojanju da se mladim muzičarima pruži više prostora za muziciranje u orkestru, OGŠ Lovro pl. Matačić i OMBŠ Novo Sarajevo pokrenule su projekat gostovanja mladih muzičara koji se pripremaju po istom repertoaru,  svako u svom gradu do prve zajedničke probe u Sarajevu", kazala je mlada dirigentica.

"Zbog uspostavljenog prijateljstva, te zajedničkog rada i nastavka saradnje, naša škola je uputila uzvratni poziv gostima iz Omiša da održimo zajednički koncert u Sarajevu i predstavimo se i sarajevskoj publici, s namjerom da ova saradnja od naredne godine preraste u jedan vid tradicije održavanja zajedničkih koncerata. Gosti iz Omiša će prilikom posjete Sarajevu biti smješteni na olimpijskoj planini Bjelašnici.

Zajedničkim muziciranjem provest ćemo vas kroz partirute poznatih svjetskih kompozitora. Na repertoaru će se naći djela Mozarta, Brahmsa, Straussa, Bizeta, Tchaikovskog.

Probe su intezivne , skoro svakodnevne u želji da se predstavimo u što boljem svjetlu.

Koncert će se održati 16. Decembra u Domu Oružanih snaga BiH sa početkom u 19:00 sati, sarajevskoj publici predstavit će se 64 mlada muzičara.

Radeći  kontinuirano na sve zahtjevnijim muzičkim djelima , djeca pokazuju veću zainetesiranost, motiviranost,te emocionalnu i muzičku zrelost. Ugodna atmosfera, radost zajedništva , kvaliteta i ljepota izvedbe ključni su faktori uspjeha ovakovog načina rada", kazala je dirigentica Irma Kalić.

Značaj ovog projekta je interdisciplinaran, doživljaj zajedničkog stvaranja unutar ansambla i izražavanja kroz zajedničko muziciranje orkekstar se pokazao kao primjer gdje je međusobno natjecanje zamijenjeno zajedničkim naporom, te samim tim predstavlja zajednicu sa isključivim ciljem slaganja.


(TBT)