ŠVRAKIĆI (NI)SU 'ZELENE BEREKTKE' Latić: Ja sam izmislio 'Zelene beretke' i Švrakić(i) nisu imali veze s tim!

11.12.2017. u 15:12

MARKER

Bakir Izetbegović veoma dobro zna ulogu Švrakića u ratu i time je ignoriranje pitanje distanciranja njega i SDA od rabota „Zelenih beretki“ veoma indikativno


FOTO: Izetbegović, Švrakić (Public)

Nakon saopćenja „Zelenih beretki“, u kojem iskazuju podršku Bakiru Izetbegoviću dogodio se neočekivani obrat.

Navodno, kako se u Sarajevu u petak održavala sjednica Vijeća za implementaciju mira i međunarodni kontakti, Izetbegoviću je neko očigledno sugerirao da njegovo stalno koketiranje s boračkim udruženjima mu nanosi ozbiljne štete i on se distancirao od ovakve vrste podrške.

Nije ovo prvi put da se neko ispred Zelenih beretki eskponira u smislu podrške, pa čak prijetnji u formi „ratnih pokliča“ upućenih prema pojedinim akterima srpske politike.

Bez obzira što lideri i navodni osnivači „Zelenih beretki“ Emin Švrakić sa sinovima nemaju pozitivan imidž u gradu, kao ni visok rejting među borcima, od njih se nikad niko javno nije ogradio. Posebno bi za to imao interes Bakir Izetbegović, odnosno SDA, jer Švrakići su  u stranačkom smislu bili više svačiji nego njihovi. Tako je prilikom raskola u SDA-u Emin Švrakić ostao kao tjelohranitelj Adila Zulfikarpašića, a nakon osnutka S za BiH Emin Švrakić je bio jedan od najagilnijih aktivista ove stranke. On je, navodno, izazvao incident u Cazinu kad je jedan borac Armije BiH udario Harisa Silajdžića letvom po glavi. Potom su se „Zelene beretke“ priključile SBB-u zbog rahmetli Adnana Solakovića, bliskog rođaka Švrakića i legendarnog branitelja Starog Grada.

Zapravo, Švrakići nikad nisu bili u dobrim relacijama sa Izetbegovićima, ni sa Alijom kao ni sa Bakirom, i stoga su svoj utjecaj ostvarivali samo i isključivo preko rahmetli Omera Behmena. Svakako da Bakir Izetbegović veoma dobro zna sve te relacije i time je pitanje distanciranja njega i SDA od rabota „Zelenih beretki“ još indikativnije. Logičan je zaključak da ih se Izetbegović boji, kao i mnogi drugi iz SDA.

Rijetki su oni koji su se javno usudili problematizirati monopol Švrakića nad „Zelenim beretkama“. Jedan od rijetkih je Nedžad Latić koji je u magazinu „Start“, od 8. januara 2008. godine, javno replicirao Eminu Švrakiću da se lažno predstvalja i da nije on bio komandant „Zelenih beretki“. Latić tvrdi da je on izmislio „Zelene beretke“ i poziva se na izmišljeni intervju sa navodnim komandantom „Zelenih beretki“ u „Muslimanskom glasu, od 20. decembra 1991. Latić tvrdi da je ime komandanta „Zelenih beretki“ Fatih preuzo od legendarnog palestinskog komandanta koji je misteriozno nestao, a da je stvarni lik, koji mu je poslužio za inspiraciju u intervjuu bio Hasan Džakmić, koji se te godine vratio iz Afganistana gdje se borio protiv Rusa. „Za inspiraciju mi je poslužio film „Zeleni anđeo“ u kojem je ispričana priča kako se specijalna jedinica američke vojske pod nazivom „Zelene beretke“ bori negdje u džungli i spašavaju nekakvu učiteljicu, itd.“, tvrdi Latić. „To je bilo vrijeme provale KOS-a u „Patriotsku ligu“ i trebalo im je zavarati trag i narodu dati novu ideju da organizira otpor“, tvrdi Latić. On također tvrdi da niko iz SDA, niti PL-a nije znao za ovaj njegov „trik“, ali da su svi bili oduševljeni i da su ga molili da ih poveže sa Fatihom.


FOTO: Faksimil, magazin Start

„Kao što je PL, tako su i Zelene beretke bile samo ideja, ili larva iz koje će se razviti Armija BiH. Formalno se Armija BiH ustrojila iz TO i rezervnog sastava policije, ali sjeme bošnjačkog otpora posijano je u PL-u i „Zelenim beretkama,“ tvrdi Latić.

On također tvrdi da Emin Šrvakić nema nikave veze sa „Zelenim beretkama“ te da je naknadno uzeo ovo „brendirano“ ime kako bi formirao udruženje boraca. „Ne sporim Švrakiću njegov ratni angažman i ne tiče me se šta je bio i šta je radio u ratu, ali ovo je istina na koju podsjećam jer se stidim zloupotrebe ovog imena u cilju ratnog profiterstva i šovinizma kojeg veoma često ispoljavaju u svojim saopćenjima“, tvrdi Latić.

 On tvrdi da je imao fizičke prijetnje od „Zelenih beretki“ zbog ovog intervjua, ali da ga njegov intimni osjećaj srama nagoni da se distancira od ikakve veze sa udruženjem „Zelenih beretki“, bez obzira na prijetnje.

Latić je ponosan da jedna ulica nosi ime „Zelenih beretki“ i vjeruje da će se povijest „izbistriti“ i razdvojiti „žito od kukolja“.

„Nemam vojnu knjižicu, nisam uzeo ratni staž prvoborca, iako sam sigurno među prvima u ovom gradu ustao i organizirao oružani otpor. To zna sam Bakir Izetbegović, kao i desetine građana i mojih saboraca. Nisam pripadao niti pripadam onima koji vladaju ovim gradom, a nek je rahmet šehidima i slava Onome u čije ime sam sve to radio!“, poručio je Latić na kraju spomenutog intervjua.

 

(TBT, Istraživački tim)