PRIORITET JE BRANITI BOSNU OD SECESIONISTA Yee: Ne postoji opcija secesije niti za jedan entitet u BiH

10.12.2017. u 18:14

POLITIKA

Govoreći o američkim interesima u regionu, Yee je naveo kako SAD želi pomoći zemljama regiona da se približe svome cilju -

 


FOTO: Yee (N1)

Ne postoji opcija secesije niti za jedan entitet u BiH, poručio je Hoyt Brian Yee, zamjenik pomoćnika državnog sekretara SAD-a za Evropu i Aziju, koji je gostovao u emisiji N1 na 1.

Yee je u ekskluzivnom razgovoru za N1 odbacio navode pojedinih medija kako će postati novi američki ambasador u Makedoniji, te je dodao da je zadovoljan trenutnim poslom koji obavlja.

"Jako sam ponosan što sam zamjenik pomoćnika državnog sekretara SAD-a i zadovoljan sam ovim što radim. Drago mi je reći da ću još biti tu", istakao je Yee.

Govoreći o američkim interesima u regionu, Yee je naveo kako SAD želi pomoći zemljama regiona da se približe svome cilju -

prosperitetnoj, demokratskoj, stabilnoj i sigurnijoj budućnosti...

"Interes je da zemlje regiona imaju što bolju tržišnu ekonomiju, sa šansama za sve građana regije, posebno za mlade", poručio je Yee.

Koja je crvena linija koju lideri u BiH ne bi smjeli da pređu?

"Volio bih da razmišljamo o reformama i promjenama, teškim odlukama pred kojima se nalaze bh. političari kako bi se što više približili ciljevima za koje su se opredijelili. Što se tiče ograničenja za lidere - ta ograničenja postavlja Ustav zemlje i međunarodne norme", ocijenio je.

Na pitanje kako komentira izjave entitetskog predsjednika Milorada Dodika u vezi sa "mirnim otcjepljenjem RS-a", kao i izjave člana Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića da će "patriote braniti BiH od svakog pokušaj secesije", Hoyt Brian Yee je ponovi stav SAD-a kako ne postoji opcija secesije niti za jedan entitet.


(TBT)