JEDINSTVENA HUTBA TURSKIH IMAMA: Jerusalem je zjenica našeg oka!

10.12.2017. u 18:14

RELIGIJA


Imami džamija u Turskoj su u današnjoj poruci vjernicima istakli da je pokušaj promjene statusa Jerusalema opasan korak ka uništenju mira i pretvaranju svetog grada u poprište sukoba

 

FOTO: (AA)

U džamijama širom Republike Turske danas je održana molitva za Jerusalem, a imami su tokom hutbe, obraćanja vjernicima, poručili da je turski narod uvijek bio uz palestinsku braću i da će biti i kada je u pitanju zaštita statusa Jerusalema.

Čitajući hutbu Generalne direkcije za vjerske usluge, turski imami su na današnjem džuma-namazu citirali odlomke iz Kurana i čitali hadise koji ukazuju na važnost Jerusalema i Al-Akse za muslimane.

"Jerusalem je zjenica našeg oka, nepresušna čežnja, poprište borbe naših poslanika za pravi put i grad čije ime i okolina su sveti. Kao kolijevka mnogih civilizacija tokom hiljada godina, Jerusalem je mjesto u kojem su živjeli mnogi poslanici od Ibrahima do Isaa. To je mjesto koje je posjetio i naš posljednji poslanik Muhamed prilikom Isre i Miradža. U Jerusalemu je i Al-Aksa koja je bila prva kibla muslimana", poručili su turski imami u hutbi.

Naglašavajući da Jerusalem nije bilo koji komad zemlje i da nije samo dom ljudi koji žive u tom gradu, u hutbi se navodi da je to mjesto važno za sve muslimane i cijelo čovječanstvo.

Uz podsjećanje da su u Jerusalemu vladali mir i blagostanje u periodu vladavine halife Omera, u hutbi koju su danas čitali imami džamija u Turskoj se navodi da je Jerusalem već dugo vremena prestao biti grad mira i postao rana koja ne prestaje krvariti i grad u kojem ne prestaju krvoproliće, patnje i ubijanja.


"Mještani Jerusalema i okolice izloženi su pritiscima, nasilju, izolaciji i drugim nehumanim praksama. Grubo im se krše prava na život, vjeru i mišljenje. Mete napada su njihovi identiteti i dostojanstvo. Još jučer su vjernici zarobljeni u Al-Aksi, a danas se pokušava u potpunosti okupirati i Jerusalem. Na sceni je neprihvatljiv pokušaj da se, kršeći sve tradicije i međunarodne norme, Jerusalem učini glavnim gradom Izraela", navodi se u hutbi. 

Turski imami su upozorili da će neprihvatljive inicijative Jerusalem pretvoriti u poprište sukoba te da je to veliki udar na solidarnost, dostojanstvo i vrijednosti čovječanstva.

"To je opasan korak ka uništenju blagostanja, mira i sigurnosti", poručili su turski imami.

Ukazujući na postojanje velikih globalnih problema, ratova, nasilja, izbjegličkih kriza u svijetu, turski imami su u današnjoj hutbi poručili da je svaki savjestan i razuman čovjek zabrinut zbog pokušaja napada na Jerusalem. 

"Obaveza svih nas je da ne pristajemo na takve loše stvari. Ne smijemo pognuti glavu pred nepravdom, bez obzira prema kome i gdje se ona dešava", poručili su imami na džuma-namazu u džamijama u Turskoj.

U daljem tekstu hutbe se navodi da muslimani danas moraju izvući pouke iz svih katastrofa, zla i ugroženosti sa kojom su suočeni muslimani u različitim dijelovima svijeta te su pozvali sve muslimane svijeta da se ujedine na pravom putu istine.

"Štitimo prava i dostojanstvo jedni drugih. Dajmo svi vlastiti maksimum za izlazak iz patnji i poteškoća u kojima se nalazimo. Živimo vrijednosti koje nam kazuje naša vjera i poučimo naše buduće naraštaje", poruka je turskih imama.

 Na kraju hutbe imami u svim džamijama u Turskoj su uputili molitvu za spas Jerusalema i Palestine i za neuspjeh onih koji žele okupirati muslimansku zemlju i ugroziti mir.


(TBT)