POTRESNA PRIČA O SMRTI MALE MEDINE: Tako malo tijelo nisu tretirali kao ljudsko

10.12.2017. u 18:14

TEME

Kada je voz udario šestogodišnju Medinu Husini, njena porodica došla je do hrvatske granične policije i preklinjala za pomoć, noseći u rukama dio njenog tijela  Međutim, vratili su ih u Srbiju

FOTO: (Sandra Šimunović/HANZA MEDIA)

"Guardian" u novom članku piše o tragičnoj sudbini Medine, šestogodišnje djevojčice koju je ubio voz na hrvatskoj granici.

Kada je voz udario šestogodišnju Medinu Husini, njena porodica došla je do hrvatske granične policije i preklinjala za pomoć, noseći u rukama dio njenog tijela, piše "Gardijan".

"Isti policajci naredili su iscpljenoj avganistanskoj porodici da krenu mračnom prugom prema Srbiji i nisu ih upozorili da bi još uvijek moglo da bude aktivnih vozova", izjavila je njena majka Muslima Husini.

Madina je postala žrtva goruće krize na evropskim granicama za koju humanitarne grupe upozoravaju da uzrokuje nezamislive patnje.

Hiljade migranata i izbjeglica zarobljeno je u Srbiji, gdje nemaju, kako se navodi, nikakve šanse za dobijanje azila i legalan nastavak svog puta. Zbog toga na sve moguće načine pokušavaju preći granicu u EU.

Dan koji je završio tragedijom za porodicu Husini započeo je u nadi. Majka Muslima odlučila je da 21. novembra sa šestoro djece krenuti prema Hrvatskoj jer je čula da je granica otvorenija nego prethodnih mjeseci.

Došli su u Hrvatsku i policija ih je uhapsila dok su odmarali u parku. Muslima je bila sretna što vidi policajce jer je smatrala da će ih odvesti u stanicu, gde bi zvanično zatražili azil, na šta imaju pravo prema evropskom zakonu.

Međutim, odveli su ih do pruge i naredili im da hodaju natrag do Srbije.

"Preklinjala sam: Ako nas nećete prihvatiti, molim vas da nam dopustite da ostanemo ovdje preko noći. Od ovog vremena smo već umorni i hladno nam je, a djeca su mala. Ali policajci su se ponijeli neljudski", priča Muslima.

Hrvatske vlasti porekle su da je porodica ušla u državu i izjavile da je prelazila granicu iz Srbije i bila daleko od nje kada je djevojčicu udario voz.

Međutim, brojne organizacije, od Human Rights Watcha do MSF-a zabilježile su stotine slučajeva prisile ljudi s pravom na azil na povratak s hrvatske, mađarske i bugarske granice.

Nakon Medinine smrti porodica je stavljena u kombi, a ljekari su majci oduzeli tijelo djevojčice. Porodica je poslata u Srbiju. Naređeno je da se Medina odmah sahrani, bez dokumenata i tradicionalne muslimanske sahrane, te im je zaprijećeno deportacijom ako to odbiju.


"Bila je uvijek nasmejana, uvijek ona koju su svi voljeli. Ponijeli su se prema njoj kao prema životinji, prema psu. Tako malo tijelo nisu tretirali kao ljudsko", priča Madinina sestra Nilab.


(TBT)