JERUSALEM U STRAHU ČEKA "DANE BIJESA" Počeli neredi, vojska na ulicama, sa prvim molitvama Palestinci se DIŽU NA USTANAK

10.12.2017. u 18:14

BLISKI ISTOK

Vjernici su po izlasku iz džamije Al Aksa u Jerusalemu krenuli prema kapijama Starog grada i uzvikivali "Jerusalem je naš, Jerusalem je naš glavni grad" i "Ne trebaju nam prazne riječi, potrebne su nam kamenice i kalašnjikovi", nakon čega su počeli obračini sa policijom

FOTO: (AFP/Getty Images)

Stotine policajaca raspoređeno je na ključnim tačkama u Jerusalemu uoči "Tri dana bijesa" na koje su pozvali lideri Palestine. Okupilo se na desetine hiljada demonstranata, nakon odluke američkog predsjednika Donalda Trumpa da prizna Jerusalem za glavni grad Izraela. Više od 100 Palestinaca povređeno je u sukobima sa izraelskim snagama.

- Imamo 95 povređenih na Zapadnoj obali i u Jerusalemu, a 15 u Gazi - rekao je Fukaha "Sputnjiku".

Iranska državna televizija emitirala je prilog na kojem se vidi kako stotine demonstranata pali slike Donlada Trumpa, dok uzvikuju "Smrt Americi" i "Smrt Izraelu". Protesti se odvijaju u nekoliko gradova širom zemlje.

Vjernici su po izlasku iz džamije Al Aksa u Jerusalemu krenuli prema kapijama Starog grada i uzvikivali "Jerusalem je naš, Jerusalem je naš glavni grad" i "Ne trebaju nam prazne riječi, potrebne su nam kamenice i kalašnjikovi", nakon čega su počeli obračini sa policijom.

Na Zapadnoj obali i u Pojasu Gaze danas se očekuju masovni protesti i novi talas nasilja. Palestinci, koji su bijesni zbog Trampove odluke, najavili su da će danas izaći na ulice, a svjetski mediji izveštavaju da je Izrael uputio jake policijske snage u i oko Starog grada u Jerusalemu, na mjestima gdje će se održati molitve muslimana.

Mediji prenose da su izraelske snage ispalile suzavac iz oklopnog vozila na Zapadnoj obali. Vojnici u punoj opremi raspoređeni su na ulicama, i ispaljuju gumene metke ka masi okupljenih ljudi.

Teroristička organizacija Al Kaida, pozvala je svoje sledbenike da napadnu Ameriku, njene saveznike i Izrael. Kako prenosi "AP", poziv j eupućen preko medija ove grupe "al-Sahab". RT prenosi da je stotine demonstranata marširalo kroz ulice glavnog grada Jordana, Amana. Oni su uzvikivali "Amerika je glava zmije".

Militantna grupa Hamas održala je skup na severu Gaze. Kako prenose mediji, maskirani i naoružani muškarci vozili su se u otvorenim džipovima, a onda se lider organizacije obratio masi.

- Stižemo Jerusaleme, nećemo predati jedan zrnce pijeska, i vojnici Hamasa će doći da podignu zastave iznad Al-Aska džamije. Jerusalim je naš - rekao je Abu Hamza.

Kako pišu izraelski mediji, sigurnosne službe su posebno zabrinute zbog takozvanih "vukova samotnjaka", napadača koji bi mogli da izvedu terorističke napade. Vojska je stacionirana na svim tačkama gdje se očekuju sukobi.

Tokom samog jutra već je došlo do incidenata na pojedinim ulicama, kada su nepoznati Palestinci kamenicama gađali vozila u prolazu. Pričinjena je samo manja materijalna šteta, a niko nije povrijeđen, prenosi "Times of Israel".


Standardna procedura u Izraelu tokom kriznog perioda je i zabrana izlaska na molitvu svim muškarcima i ženama koji su mlađi od 60 godina. Ipak, izraelske snage sigurnosti izjavile su da za sada ta mjera nije uvedena.

- Ukoliko bude indikacija da će doći do nasilnih protesta, godišnja granica će možda biti uvedena - rekao je Miki Rozenfeld, portparol snaga sigurnosti Izraela.

Kao odgovor na pozive na intifadu (muslimanski ustanak protiv Izraela) jevrejske vlasti razmjestile su na stotine dodatnih policajaca u Jerusalemu, na Brdu hrama u Starom gradu. Ovo mjesto je svijetom i za Jevreje i za muslimane koji oni zovu Haram la Šarif (Uzvišeno utočište).

Kako je Trump priznavanjem Jerusalema pretvorio moćnog saveznika u OPASNOG NEPRIJATELJA

Američki predsjednik Donald Trump priznavanjem Jerusalema za prijestonicu Izraela "raspalio je oganj sukoba kome se ne vidi kraj", kako je to rekao portparol turske vlade Bekir Bozdag. Upravo iz ove njegove izjave kristalno je jasno da je Donald Trump svojim potezom zadao možda i najveći udarac predsjedniku Turske Regepu Tayipu Erdoganu.

Sukobi su otpočeli još juče, masovnim neredima na ulicama. Demonstranti su palili američke i izraelske zastave, a u sukobima sa izraelskim snagama sigurnosti širom Zpadne obale ranjeno je na desetine Palestinaca.

Poziv glavnog vođe islamskog ekstremističkog pokreta Hamas na intifadu, juče je podržao i lider libanskog Hezbolaha, Hasan Nasralah, a očekuje se podrška i iz drugih muslimanskih zemalja.

Raketni okršaj

Nakon višesatnih sukoba, vojska Izraela je juče naredila zračne raketne napade, ali i napade raketama sa kopna unutar pojasa Gaze. Izraelska vojska saopćila je da je rakete upotrebila kao odgovor na projektile ispaljene sa tog područja u pravcu Izraela, koji su pali na palestinsku teritoriju.

Izrael je za raketni napad optužio palestinsku islamsku grupu Hamas. Kako su prenijeli izraelski vojni zvaničnici, tenk i avioni pogodili dva vojna položaja u Gazi. Zvuk sirene, upozoravajući na rakete, začuo se u južnom izraelskom gradu Askelonu i izraelskim naseljima sjeverno od priobalne enklave, objavio je izraelski list "Haarec".

Demostracije solidarnosti

Demonstracije solidarnosti održavaju se širom Bliskog istoka i u mnogim muslimanskim zemljama. U malezijskoj prestonici Kuala Lumpuru, ispred američke ambasade, već je demonstriralo više od 1.000 muslimana. U Hebronu i Vitlehemu desetine Palestinaca bacale su kamenje na izraelske vojnike, koji su uzvratili suzavcem.


(TBT, The Times of Israel)