NEVJEROVATAN POTEZ PRINCA: Hapsi redom, a on...

08.12.2017. u 07:00

MARKER

Saudijski princ Mohamed bin Salman koji je ušao u borbu protiv korupcije kupio je najskuplju sliku na svijetu od 450 miliona dolara

FOTO: Bin Salamn  (Getty images)

VSJ piše da je misteriozni kupac zapravo princ prestolonaslednik a da je princ Bader Bin Abdulah bih Mohamed bin Farhan al Saud poslat kao njegov punomoćnik koji je iskeširao 450 miliona dolara za "Salvatora Mundija" Leonarda da na aukciji u kući Kristiz u novembru.

Predstavnici Kristiza pokušali su identificirati princa i njegov izvor finansija prije prodaje, nakon što je dao depozit od 100 miliona dolara kako bi se kvalificirao za aukciju. Pritisnut, Bader je kratko rekao da se bavi nekretninama i da je jedan od 5.000 prinčeva u svojoj zemlji.

Međutim, VSJ piše da je princ prestolonaslednik Mohamed bin Salman pravi vlasnik i da je samo ovlastio Badera za kupovinu.

Princ Bader, dalji rođak saudijske kraljevske porodice, generalno nije poznat kao kolekcionar umjetnina ili kao neko sa velikim izvorom bogatstva.

Američki zvaničnici, navodno, i te kako vode računa kako 32-godišnji princ troši svoj novac u trenutku kada je pokrenuo akciju protiv korupcije u kraljevstvu bogatom naftom.

"Potez princa koji troši toliko novca da kupi sliku kada bi trebalo da vodi anti-korupcijsku akciju je nevjerovatan", rekao je Brus Ridel bivši oficir CIA i vodeći stručnjak za politiku u Saudijskoj Arabiji.


(TBT)