PLAČ, BOL I STRAH Kako zaista izgleda život u podijeljenom gradu o kojem danas BRUJI CIJELI SVIJET

10.12.2017. u 18:14


REPORTAŽA

"Ovo je naša zemlja i nemamo gdje otići", reči su koje izgovaraju i Izraelci i Palestinci koji živa u Jerusalemu.

FOTO: (AHMAD GHARABLI/AFP/GETTY IMAGES)

Sukob Jevreja i Palestinaca, iako nikada nije potpuno prestao, ponovo prijeti da se rasplamsa nakon odluke američkog predsjednika Donalda Trumpa da prizna Jerusalem za glavni grad Izraela. Za mnoge koji žive na teritoriji zahvaćenoj stalnim konfliktom, incidenti su svakodnevica.

"National geographic" napravio je 2013. godine reportažu o životu u Jerusalemu, gradu u kojem zajedno žive dva naroda u dugogodišnjoj neslozi. I tada, kao i danas, je vladala tenzija između Palestinaca i Izraelaca, a na ulicama su se okupljali demonstranti koji su gađali policiju kamenjem.

„Vojska je spremna odgovoriti na potencijalne proteste. Oni koje ne žele doći u opasnost stoje pozadi, a drugi koji su ispred rizikuju da budu uhapšeni. Oni stvarno rizikuju svoje živote. U zoni konflikta sve zavisi od toga na kojoj ste strani. Ovde u Jerusalemu ili ste Izraelac ili Palestinac“, objašnjava narator dokumentarne emisije.

Obje strane tvrde da malo parče zemlje koje je podjeljeno visokim zidom pripada njima.

Sve je počelo 1948. godine nakon uspostavljanja izraelske države, nastale na teritoriji tadašnje Palestine. Palestina je podjeljena na pojas Gaze i Zapadnu obalu.


„Sada, neki Izraelci tvrde da imaju pravo na zemlju na Zapadnoj obali, gde grade zajednice. Sa zgradama dolaze i vojnici da ih štite, ali i Palestinci koji protestuju i traže da odu. Većina porodica samo želi da živi običnim životom, podalje od svih sukoba. Za neke Izraelce ovakva naselja su bila samo zgodno mesto da započnu život sa porodicom „, priča narator.

Sa druge strane, Palestinci žive u takozvanim izbegličkim kampovima, koji su uspostavljeni kada je Izrael nastao.

Kako se novonastala naselja šire dublje u Zapadnu obalu, tenzije se povećavaju a okršaji postaju učestaliji.

„Voziš se kolima, slušaš neku finu muziku, i odjednom neki momak ti kamenom razbije prozor. Uništava ti život, to je ludo. Nije sigurno. Ne možemo ići dalje od ograde. Oni mogu, ne plaše se kao mi. Oni pate, ali se ne plaše, to nije isto“, rekla je Izraelka Nauma.

Zbog ovog nasilja Izrael je izgradio zidove i rampe oko palestinske teritorije, a mnogim Palestincima je zabranjeno da prođu ove barijere.

„Mi smo dva naroda koji smo ovdje rođeni i koji moraju naučiti živjeti zajedno. Ništa se neće promjeniti“, dodaje Tomer, Izraelac koji živi u jednom naselja na Zapadnoj obali.

I jedni i drugi, ipak, tvrde da je zemlja njihova, i da na nju imaju pravo.


(TBT, N.G.)