PRALJAK JE SAMO ISPIO SRMTONOSNI USTAŠKI OTROV! Latić: Tek sad Bošnjaci mogu vidjeti konture veleizdajničkog čina Izetbegovića

11.12.2017. u 15:12

KOLUMNA

Presuda hrvatskoj "zločinačkoj šestorki" za udruženi zločinački poduhvat, po kojoj je osuđen i Franjo Tuđman kao inspirator i naredbodavac vojnih operacija koje su rezultirale zločinima nad Bošnjacima, može se smatrati i jednom vrstom kazne za izdaju evrospko-kršćanskih principa

Piše: Nedžad Latić, thebosniatimes.ba

Možda bi trebalo sačekati sahranu osuđenog hrvatskog zločinca Slobodana Praljka da bi se kompletirao dojam o odnosu Katoličke crkve prema zločin(c)ima za koje su pred Međunarodnim sudom pravde u Haagu osuđeni pripadnici HVO-a i lideri tzv. Herceg Bosne „Prlić i ostali.“ To je veoma bitan čin jer ukoliko bi zločinac Praljak bio sahranjen, ne daj Bože, kao mučenik, kao što to mnogi u Zagrebu traže, da bude sahranjen uz prisustvo nekog od crkvenih velikodostojnika ranga kardinala, onda bi to bio sumrak ekumenizma na ovim prostorima.

Posipanje (Praljkovim) pepelom po glavi

Bez obzira na to što hrvatski nacionalisti lažu u pokušaju da odbrane zločinačku politiku Franje Tuđmana prema Bosni i Hercegovini, oni takvim pristupom neće  amnestirati HDZ od imidža zločinačke oragnizacije koja je prouzročila velike nedaće za Hrvatsku. Mnogo važniji stavovi su oni Katoličke crkve koja bi se morala izdići iznad HDZ-ove nacionalističke politike kako ne bi zadobila hipoteke kakve su joj pripisane u Drugom svjetskom ratu zbog masovne podrške katoličkog klera ustačkoj politici Ante Pavelića. Slobodan Praljak je samo ispio smrtnosni otrov ustaštva kojim su „hadezeovci“ trovali hercegovačke Hrvate kako bi ih mobilizirali za „udruženi zločinački poduhvat“ protiv Bošnjaka. Tako da bi prisustvo katoličkih kardinala na sprovodu zločinca Praljka bilo tragično opasno jer bi tim činom ispili smrtonosni ustaški otrov želeći izvršiti nacionalni suicid.

Aktualni lideri HDZ-a Andrej Plenković i Dragan Čović će se morati posuti (Praljkovim) pepelom po glavi, ako ga budu kremirali! Na neki način su to obojica već učinili nakon ukora evropskih lidera. To pokazuje da Hrvatska ne može biti u raskoraku sa Evropom i mora poštivati evrospko povijesno anifašističko naslijeđe zbog kojeg je imala podršku, posebno od strane Njemačke, Austarije pa i Svete stolice, za sticanje nezavisnosti, a potom i u odbrani od srbo-četničke agresije. Tako se presuda hrvatskoj „zločinačkoj šestorki“ za udruženi zločinački poduhvat, po kojoj je osuđen i Tuđman kao inspirator i naredbodavac vojnih operacija koje su razultirale zločinima nad Bošnajcima, može smatrati i jednom vrstom kazne za izdaju evrospko-kršćanskih principa za koje se zalažu prvenstveno Njemačka i Vatikan. Bukvalno rečeno Tuđman je prevario i izdao Helmuta Khola i papu Vojtylu koji su zdušno stali uz Hravtsku kao i Bosnu i Hercegovinu u vrijeme srbo-četničke agresije. Također se može smatrati da je Tuđman izdao i SAD koje su uvjetovale prvo priznanje Bosne i Hercegovine od strane Hrvatske priznanjem nezavisnosti Hrvatske od starne SAD. Potom je Tuđman bio nezahvalan jer je imao dopuštenje za operaciju „Oluja“ od strane SAD da bi oslobodio Kninsku krajinu, itd.

Ni to što hrvatski lideri poput Kolinde Grabar Kitarović, koja ukazuje na nepravičan omjer haških presuda po kojima Srbija kao agresor, odnosno Slobodan Milošević, nisu osuđeni za udruženi zločinački poduhvat iako su Radovan Karadžić i Ratko Mladić osuđeni za genocid nad Bošnjacima, ne može opravdati Tuđamanovu izdajničku politiku prema Njemačkoj i Vatikanu. Jer, hrvatski lideri previđaju da je NATO, predvođen SAD bombardirao srpske položaje u Bosni i Hercegovini, a potom i Srbiju, pa čak i Beograd, da bi spriječio zločine srpske armade u Bosni i Herecgovini i na Kosovu. Možda, da nije bilo takve izdajničke Tuđmanove politike i da su Hrvati i Bošnjaci, odnosno HVO i Armija BiH, imale udruženi oslobodilački poduhvat i zajedničkim snagama, kako su to učinili pri kraju oslobađajući Bosanku Krajinu, ne bi bilo potrebe za vojnom intervencijom NATO-a i srbo-četnički agresor bi bio poražen na bojnom polju.

Šta je sa trećom (bošnjačkom) stranom?

Jendostavno, Bošnjaci tek sada mogu vidjeti posljedice i konture veleizdajničkog čina Bakira Izetbegovića koji ih je izmanipulirao sa podnošenjem zahtjeva za reviziju Tužbe Bosne i Hercegovine protiv Srbije. Da bi povratili sjećanje dovoljno je samo da proguglaju i pročitaju intervju koji je odmah nakon što je Međunarodni sud pravde u Haagu odbio zahtjev za reviziju Tužbe Bosne i Hercegovine protiv Srbije, objavio režimski list Stav sa Rasimom Muratovićem, direktorom Instituta za istraživanje zločina protiv čovječnosti i međunarodnog prava, u kojem Muratović kaže da je "međunarodna zajednica" odlučila poništiti zahtjev za reviziju Tužbe kad je, navodno, vidjela s kakvim materijalima je bošnjačka strana došla; a zatim treba pročitati i izjavu resiul-uleme Husein ef. Kavazovića koji je, umjesto da samokritički ukaže na veleizdajnički čin Bakira Izetbegovića i njegovu najcrnju manipulaciju sa osjećanjima žrtava, napao "međunarodnu zajednicu" kao i haške sudije.

 Naravno da sada taj isti reis Kavazović zadovoljno govori o potrebi da se svi narodi trebaju suočiti sa prošlošću, radi pomirenja itd. 

Čak sada i reisovi Bošnjaci vjeruju haškim sudijama koji su osudli hrvatske i sprske zločince pred Međunarodnim sudom pravde u Haagu. A onaj drugi haški sud - njemu nisu vjerovali?! Iako bi, da je revizija Tužbe bila prihvaćena, bio isti nivo i ozbiljnost suđenja, zar ne?! Jer zapadna civilizacija ne želi, ne smije i neće ponavljati greške iz prošlosti! EU se gradi na pravu, poštivanju ličnosti i ljudskih prava; tako da i pored talasa islamofobije, mi svjedočimo talasu humanizma koji u našem muslimanskom narodu gleda ljudska bića sa svojim pravima - na kojima se gradi EU!

Stoga su još mizerniji istupi porodica žrtava koje su po nagovoru Izetbegovića najavile da će same ponovo pokrenuti pitanje revizije Tužbe Bosne i Hercegovine protiv Srbije. Neće to učiniti jer ne mogu, iako imaju formalno pravo na to!

Nakon svega, ne treba biti nikakav mudrac da bi se došlo do spoznaje da se bošnjački vjerski i nacionalni lideri, mislim na Izetbegovića i Kavazovića, moraju prvo suočiti sami sa sobom, potom tražiti oprosta od živih, zbog manipulacije njihovim bolnim osjećanjima za onima koji nisu preživjeli ratne strahote. Bošnjaci su nakon zatvaranja Međunarodnog suda pravde sigurno zadobili novo povjerenje u Evropu koje su im oni bili poljuljali!

 

(TBT)