B(ID)AKA! SDA pozdravlja državnički čin predsjednika Izetbegovića

08.12.2017. u 13:52

POLITIKA

Simpatizeri SDA slave hrabar istup člana Predsjedništva BiH i predsjednika SDA Bakira Izetbegovića, koji je preoteo mikrofon Draganu Čoviću na press konferenciji, i upoređuju ga sa istupom Tayiba Erdogana u Davosu kada je isto tako preoteo mikrofon Shimonu Peresu rekavši:“ Bidaka!“

 

FOTO: Izetbegović (SDA)

SDA pozdravlja jučerašnji državnički čin člana Predsjedništva BiH i predsjednika SDA Bakira Izetbegovića koji je jasno poručio da se vanjska politika naše zemlje neće voditi u Beogradu, nego u Sarajevu od strane kolektivnog šefa naše države, navodi se u saopćenju Stranke demokratske akcije.

Saopćenje prenosimo u cijelosti: 

"Iako je najšira bh. javnost pozdravila ovakav postupak, ponovo su se pojavili kvazipolitičari i kvazianalitičari koji, u najmanju ruku, žele da izjednače odgovornost ili, pak, da predsjednika Izetbegovića optuže za incident. Predsjednik Izetbegović je svojom reakcijom spriječio incident u kojem se od strane Predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Dragana Čovića, uz poslušnost člana Predsjedništva BiH Mladena Ivanića, pokušao suverenitet BiH u vanjskoj politici prenijeti na susjednu državu, što je neprihvatljivo i zahtijevalo je reakciju predsjednika Izetbegovića. Za jučerašnju situaciju isključivo su odgovorna dvojica članova Predsjedništva BiH kojima je interes susjednih država često preći od interesa vlastite države.

SDA ponavlja da će se o pitanju Kosova, kao i o svim drugim pitanjima vanjske politike BiH, odlučivati u BiH konsenzusom tri člana Predsjedništva BiH. Tako je bilo do sada, a tako će biti i ubuduće.

Još jedanput pozivamo susjedne države da s BiH grade odnose na bazi međusobnog uvažavanja i poštivanja suvereniteta države BiH. Na to su se obavezale i Dejtonskim mirovnim sporazumom, i to je jedini način da ostvare i vlastite interese."


(TBT)