TIMEOVA LIČNOST GODINE: Sve osobe koje su progovorile o seksualnom uznemiravanju

06.12.2017. u 20:55

MARKER

Svi koji su prekršili zakon ćutanja proglašeni su za ličnost godine zbog lavine reakcija koje je njihov hrabar istup izazvao


FOTO: (public)

Osobe koje su progovorile o seksualnim napadima i uznemiravanju proglašene su za Timeovu ličnost godine 2017. zbog lavine koje je njihov prekid zavjeta ćutanja izazvao.

U obrazloženju, u članku Timea kaže da te osobe pripadaju svim rasama, svim društvenim slojevima, svim profesijama i obuhvataju praktično sve krajeve svijeta. Njihov kolektivni bijes izazvao je neposredne i šokantne rezultate, konstatuje list. Naravno, veliki dio teksta u Timeu pripada osobama koje su optužile producenta Harweyja Weinsteina za seksualno uznemiravanje, što je dovelo do njegovog pada i lančane reakcije ostalih priznanja, čak i u drugim slučajevima.

U velikom tekstu u Timeu, Assley Judd, jedna od onih prvih koje su progovorile u slučaju Harweyja Weinsteina, do jučer najmoćnijeg producenta Hollywooda koji je svoju poziciju koristio da ucjenjuje i iznuđuje masaže, oralni seks i seks od glumica, preteći im kada bi odbijale, objasnila je da je takvo ponašanje bilo javna tajna i da se o njemu šaputalo u Hollywoodu.

"Počela sam da govorim o Harweyju minut nakon što se to dogodilo", rekla je Judd u intervjuu za "Time". "Bukvalno, izašla sam iz hotelske sobe 1997. godine i sišla u lobi, gdje me je otac čekao, jer se dogodilo da je došao u LA, da me posjeti na snimanju. I mogao je da zaključi po mom licu - da upotrijebim njegove riječi - da mi se dogodilo nešto poražavajuće. Rekla sam mu. Rekla sam svima."

Iako su jedne druge upozoravale, glumice nisu mogle ništa da učine, niti je bilo načina da se zaustavi zloupotreba.

"Nije bilo mjesta kojem bismo mogli da prijavimo ova iskustva", rekla je Judd. Članak od petog oktobra u New York Timesu pokrenuo je lavinu kakvu niko nije očekivao: jedna po jedna, glumice su se javljale i prijavljivale svoja strašna iskustva ne samo sa Weinsteinom, već i sa drugim kolegama.

Time je tokom šest nedjelja intervjuisao na desetine ljudi iz različitih industrija koji su pokazali ličnu hrabrost i progovorili o seksualnom uznemiravanju na svojim poslovima.


(TBT)