NEVJEROVATNA PRIČA O ČETIRI RATNA HAVERA: Perišić, Čeku, Dudaković i Petković u istoj kasarni 1991. godine

08.12.2017. u 13:52

REGIONAL

U Vojnoj pošti 5835 u istom trenutku na službi, po redoslijedu subordinacije: Momčilo Perišić u činu pukovnika, Milivoj Petković u činu potpukovnika, Atif Dudaković u činu majora i poručnik Agim Čeku


FOTO: Perišić, Dudaković, Čeku, Petković (public)

Zadar je grad, podno Dinare i Velebita, središnja tačka Jadrana i kao takav oduvijek strateški važan od Rimljana, preko Turaka i Mlečana, do Francuske, Austrije i Italije, svih koji su se borili za prevlast u tom dijelu Sredozemlja i vladali njime do 1945. godine. Tek tad je kao posljednji veliki grad ušao u sastav Druge Jugoslavije i u njoj fingirao kao npr. jedan San Dijego, komforna zona JNA sa 15 kasarni i tri velika vojna školska centra: avijacije, zemaljske i PVO artiljerije..

Nacionalne trzavice početkom devedesetih u zaleđu Ravnih Kotara i Zagore, odakle su ponikli Simo Matavulj i Vladan Desnica, obostranim ludilom prerasle su u „balvan revoluciju" i „kristalne noći", gdje su nažalost jednako stradali ljudi i grad, Hrvati i Srbi. To je vremenski okvir u kome su u Vojnoj pošti 5835 -- Artiljerijskom školskom centru, odnosno kasarni „Marko Orešković"u istom trenutku na službi, po redoslijedu subordinacije: Momčilo Perišić u činu pukovnika i na poziciji komandanta AŠC-a, Milivoj Petković u činu potpukovnika, kao komandant II diviziona ŠRO, Atif Dudaković u činu majora, kao komandant I diviziona ŠRO, i poručnik Agim Čeku kao komandir voda ŠRO.


(TBT, Nedeljnik)