'TRUMPOV POLJUBAC SMRTI' Odluka o Jerusalimu će ZAPALITI SVIJET, objava rata protiv milijardu i po muslimana

07.12.2017. u 10:36

ANALITIKA

Ukoliko predsjednik SAD Donald Trump prizna Jerusalim kao glavni grad Izraela, time će praktično objaviti rat na Bliskom istoku, izjavio je danas glavni palestinski izaslanik u Londonu Manuel Hasasijan.


FOTO: Trump (public)

Portparol turske vlade upozorio je danas da će najavljena odluka SAD o priznavanju Jerusalema kao prijestonice Izraela gurnuti taj region i svijet u "oganj kome neće biti kraja".

„Proglašenje Jerusalima za prestonicu je nepoštovanje istorije i istine u regionu. To je velika, okrutna nepravda, kratkovidost i ludost, i gura region i svet u oganj kome se neće videti kraj „, napisao je na Twiteru potpredsjednik turske vlade Bekir Bozdag, prenosi Routers.

Bozdag je pozvao sve da postupaju logično, da poštuju sporazume koje su potpisali i da se ponašaju razumno, izbjegavajući da svjetski mir dovedu u opasnost iz domaćih političkih ili drugih razloga.

Američki zvaničnici najavili su da će predsjednik SAD Donald Trump danas priznati Jerusalim za prijestonicu Izraela i State departmentu izdati nalog da počne višegodišnji proces preseljenja američke ambasade iz Tel Aviva u sveti grad.

Mogućnost da SAD priznaju Jerusalim kao prijestonicu Izraela komentarirao je juče i turski predsjednik Redžep Tayip Erdogan, koji je upozorio da će, u tom slučaju, Turska biti primorana prekinuti sve diplomatske odnose sa Izraelom. Oglasili su se i Njemci, tačnije vicekancelar Zigmar Gabrijel, koji je Trumpov potez nazvao "izuzetno opasnim".

 

Hasasijan: Trampovo priznanje Jerusalima je objava rata

 

Ukoliko predsjednik SAD Donald Trump prizna Jerusalim kao glavni grad Izraela, time će praktično objaviti rat na Bliskom istoku, izjavio je danas glavni palestinski izaslanik u Londonu Manuel Hasasijan.

„Ukoliko kaže ono što namerava da kaže, da je Jerusalim glavni grad Izraela, to će značiti poljubac smrti za rješenje sa dvije države“, rekao je Hasasijan Radiju Bi-Bi-Si.

On je dodao da će to biti "objava rata na Bliskom istoku protiv 1,5 milijardi muslimana i stotina miliona kršćana koji neće prihvatiti da svetilišta budu potpuno pod hegemonijom Izraela".

Visoki američki zvaničnici rekli su da će Trump u današnjem govoru priznati Jerusalim kao glavni grad Izraela i da će donijeti odluku o preseljenju Ambasade SAD u taj grad.

"Ceo svet je protiv te odluke"

Turski ministar spoljnih poslova Mevlut Čavušoglu rekao je danas da je "cijli svijet protiv" Trumpovog priznavanja Jerusalima za izraelsku prijestonicu i preseljenja američke ambasade u taj grad što bi, upozorio je, bilo "strašna greška", prenosi AP.

Takav potez ne bi donio nikakvu stabilnost ni mir, već pre haos i nestabilnost, upozorio je šef turske diplomatije uoči početka sastanka sa američkim državnim sekretarom Rexom Tillersonom u sjedištu NATO-a u Bruxellesu.

Turski diplomata je istakao da na Trumpovu najavljenu odluku reagira cijeli svijet, a ne samo muslimanski svijet, napomenuvši da je o tom pitanju i ranije razgovarao s Tillersonom i da planira o tome sa njim ponovo razgovarati.

Britanski ministar spoljnih poslova Boris Jonson rekao je da je zabrinut zbog najavljenog Trumpovog saopćenja jer, kako je naveo, Britanija smatra da bi Jerusalim trebalo da bude dio konačnog dogovora izmedju Izraelaca i Palestinaca, prenosi Reuters.

Iranski vrhovni vodja, ajatolah Ali Hamnei, rekao je da je namjera SAD da presele ambasadu iz Tel Aviva u Jerusalim znak američke "nesposobnosti i neuspjeha".

Sirijska vlada osudila je najavljeno Trumpovo priznanje Jerusalema kao "kulminaciju zločina uzurpiranja teritorije Palestine i raseljavanja palestinskog naroda", javlja državna novinska agencija SANA pozivajući se na izvore u Ministarstvu spoljnih poslova.

"Priznavanje realnosti, a ne politička odluka"

Neimenovani zvaničnici kažu da će priznavanje Jerusalema kao izraelske prijestonice biti priznavanje "historijske i sadašnje realnosti", a ne političko saopćenje, prenosi AP.

Oni ukazuju da se gotovo sve agencije izraelske vlade i parlament Izraela nalaze u Jerusalemu, a ne u Tel Avivu, gdje se pak nalazi ambasada SAD i ambasade drugih zemalja.

Preseljenje američke ambasade, koje je Trump obećao tokom predizborne kampanje i na čijem sprovodjenju insistira, neće se realizirati odmah, napomenuli su isti zvaničnici.

Američko priznanje Jerusalima kao prijestonice Izraela ugrozilo bi mirovne napore Bijele kuće na Bliskom istoku, upozorio je juče palestinski predsjednik Mahmud Abas.

 

(TBT, Agencije)