MUSTAFA, JA MUSTAFA... Ako mogu (izg)ubit sve, tvoju vilu neće moć'!

06.12.2017. u 09:13

MARKER

Bivši reisu-l-ulema Mustafa Cerić "zameo trag" svojoj rezidencijalnoj vili koju sindikat radnika Hidrogradnje već dulje vrijeme pokušava povratiti


FOTO: Cerić, Ilustracija (Public)

Kako je već izvještavao The Bosnia Times sindikat radnika Hidrogradnje već dulje vrijeme pokušava povratiti svoju nelegalno oduzetu imovinu kako bi koliko-toliko ublažio tešku situaciju radnika koji nemaju nikavih primanja, niti su socijalno osigurani. Jedan od takvih vrlo vrijednih objekata je rezidencijalna vila u ulici Meše Selimovića br. 4, veličine 237 m2, sa 1,5 dunuma okućnice, koja je data na privremeno korištenje Rijasetu Islamske zajednice u BiH. „Molimo da se predmetni objekat, koji smo dali na uslugu Mustafi Ceriću za privremeni smještaj u ratu, vrati, jer smo kao radnici ostali bez posla i egzistencije. Navedeni objekat nije uvakufljen da kao takav služi kao službena rezidencija Reisu-l-uleme, nego je uknjižen na ime Mustafe Cerića, što je učinjeno prevarom“, piše u dopisu reisu Husein ef. Kavazoviću kojeg je 19.10. 2015. godine uputio Sindikat radnika Hidrogradnje.

Ured reisa Kavazovića odgovorio je na ovaj dopis kako, faktički, Rijaset IZ-e, nema ništa sa tim objektom i priznaje da je „titular stana privredno društvo Hidrogradnja.“

U informaciji koju je dostavila Služba za stambene poslove u KSA također tvrde da im „nije poznato od koga je gosp. Cerić otkupio stan. Stanove je mogao prodavati samo vlasnik, što Hidrogradnja nije učinila u ovom slučaju“.

U Hidrogradnji postoji samo Ugovor o ustupanju stana na privremeno korištenje kojeg su potpisali generalni direktor Hidrogranje, kao davalac, Mehmed Drino, i Mustafa Cerić, kao primalac, a u ime Islamske Zajednice BiH. Ugovor je parafiran 20.07.1993. godine.

Kako je Mustafa Cerić izvršio pravnu dopravu i potpuno prenio vlasništvo stana na svoje ime, radnicima Hidrogradnje nije jasno. Ali, prema njihovim informacija ovu nelagalnu sudsku dopravu izvršila je jedna sutkinja Kantonalnog suda koja se uskoro penzionirala. Ona je bila bliska prijateljica sa suprugom Adila Zulfikarpašića i na njenu zamolbu je to učinila. Kao protuuslugu, reis Cerić je ustupio Zulfikarpašićima pravo na Gazi Husrev-begov Hamam na kojem je Zulfikarpašić nadzidao zgradu za Bošnjački institut, odnosno dobio pravo da se sahrani i sagradi sebi turbe u avliji, predvorju Hamama.

Zulfikarpašić je navodno za to donirao novac za džamiju na Kobiljoj glavi u čijem je haremu dobio pravo sahraniti kosti svojih roditelja ekshumirane iz greblja u Foči.

Otuđivanje Hamama iz vlasništva Gazihusrev-begovog vakufa najcrnje je skrnavljenje vakufske imovine u Sarajevu. Na to su reagirali samo neki intelektualci u svojim tekstovima dok su se zvanične strukture suzdržavale rasprave o tome.

Međutim, u najnovijim katarstarskim izvodima vila koja je bila uknjižena na Mustafu Cerića i njegovu suprugu je izbrisana iz njegovog imovinskog kartona. Cerić je prijavio primanja od penzije, te neki honorar iz Jordana, te zemljište na Bjelašnici i u Gračanici kod Visokog. Pretpostavlja se da je Cerić vilu prenio na djecu i tako "zameo trag" o nelegalnom vlasništvu nad ovom vilom. Mediji su spekulirali da Cerić posjeduje još nekretnina poput stana u Beču. Cerić je poznat da voli snobovski život samim time što se kijafeti od kad je ahmediju zamijenio leptir mašnom. Jedna pikanterija iz rata govori možda više od toga. Prilikom preseljenja iz Zagreba u Sarajevo kad je postavljen za vršioca dužnosti reisul-uleme, dobrotvorno društvo Merhamet je specijalnim autom moralo prevesti njegov klavir.


(TBT)