BOSNA KAO OTVORENO PITANJE Dizdarević: Vođe SDA preferiraju (pan)islamističku i turkofilsku orijentaciju što izaziva zazor na Zapadu prema Bošnjacima

07.12.2017. u 10:36

BOSNA

SDA nije gradila državnu platformu sa političkim snagama istinske bh. opredjeljenosti ni prije, ni tokom ni nakon rata.

 

FOTO: Dizdarević (public)

Bosna i Hercegovina je već tridesetak godina otvoreno pitanje. Kakva je uloga treće strane, političkih predstavnika bošnjačkog naroda kao najbrojnijeg u tome?, pita se Zija Dizdarević u svojoj kolumni.

„Prva strateška greška Stranke demokratske akcije je u programskom stavu pri osnivanju stranke u proljeće 1990. godine da je u Jugoslaviji (SFRJ) potreban novi dogovor naroda. Umjesto da se u prvi plan stavi neupitnost Republike BiH, kao države unutar federalne Jugoslavije u kojoj je ustavno uređena ravnopravnost građana i naroda, SDA ulazi u hegemonističko-separatističke sheme Srbije, Hrvatske i Slovenije koje su rezultirale tragedijom u BiH, nezapamćenoj u Evropi nakon Drugog svjetskog rata. SDA pregovara sa SDS-om (i njegovom zamjenom SNSD-om) i HDZ-om već 27 godina a učinak je prebolno znan. Iz toga je proizašla druga strateška pogubnost. SDA nije gradila državnu platformu sa političkim snagama istinske bh. opredjeljenosti ni prije, ni tokom ni nakon rata. Uprkos zaklinjanjima, praktični pristup SDA bh. državi je diobeni. Otud, kao i druge nacionalne stranke, nikad nije radila odlučno na povratku svih na svoje.

Odnosu prema Bošnjacima štetilo je što SDA u ratu i nakon njega nije pokretala procesuiranje, već je krila zločine učinjene od pripadnika Armije BiH nad Srbima, Hrvatima i drugima. Sa nacionalnim strankama, SDA je udružena i u korupcionaško-klijentelističko-nepotističkoj praksi i toleriranju privatizacijske pljačke, stranačkim ovladavanjem sigurnosnim i pravosudnim institucijama, društvenim resursima i medijima. To je razarajuće i po državu i po društvo.

Vođe SDA u spoljnopolitičkoj orijentaciji preferiraju (pan)islamističku i turkofilsku orijentaciju što izaziva zazor na Zapadu prema Bošnjacima. Propast tzv. Aprilskog paketa, ustavnih izmjena koje bi bitno ojačale središnju državnu vlast, demotivisao je Sjedinjene Američke Države i Evropsku uniju. Za to nije kriva SDA, ali je njen negdašnji drugi čovjek Haris Silajdžić (s glasom poslanika SDA Mehmeda Žilića i dio HDZ-a, uz podršku nadbiskupa Vrhbosanskog Vinka Puljća) bio odlučujući akter u toj krajnje destruktivnoj raboti po bh. državu koja je osokolila reafirmiranje karadžićevsko-mladićevske Republike Srpske i hercegobosanskog sentimenta“, piše Dizdarević.


(TBT)