PRELAZI CRVENI LINIJU Trump će danas Jeruzalem priznati za izraelsku prijestolnicu?

07.12.2017. u 10:36

GLOBAL

"Znam da je bilo puno upita vezano uz plan predsjednika po pitanju Jeruzalema. Sutra će predsjednik dati izjavu", rekla je Sarah Sanders.

 

FOTO: Trump (Gulliver Getty)

Američki predsjednik Donald Trump ima namjeru danas govoriti o statusu Jeruzalema, objavila je glasnogovornica Bijele kuće, nakon što je Trump izvijestio bliskoistočne čelnike o namjeri da preseli ambasadu iz Tel Aviva u Jeruzalem i time zapravo prizna taj grad za izraelsku prijestolnicu.

"Znam da je bilo puno upita vezano uz plan predsjednika po pitanju Jeruzalema. Sutra će predsjednik dati izjavu", rekla je Sarah Sanders.

Seoba ambasade

Donald Trump u utorak je arapske vođe izvijestio o svojoj namjeri da preseli veleposlanstvo SAD-a u Izraelu iz Tel Aviva u Jeruzalem.

Mnogi od njih upozorili su da bi jednostrani američki potezi oko Jeruzalema mogli negativno utjecati na mirovne pregovore i dovesti do nemira u regiji.

Američki konzulat u Jeruzalemu naložio je svojim zaposlenicima u utorak, nakon Trumpove najave, da ne idu na Zapadnu obalu ni u Stari grad u Jeruzalemu.

Pitanje Jeruzalema za Trumpa je vrlo osjetljivo, između ostalog i jer je još u predizbornoj kampanji obećao je da će preseliti američku ambasadu iz Tel Aviva u taj grad.

Viši američki dužnosnici rekli su da će predsjednik SAD-a vjerojatno u srijedu priznati Jeruzalem za izraelsku prijestolnicu, no da će preseljenje veleposlanstva iz Tel Aviva vjerojatno odgoditi za šest mjeseci.

Očekuje se, međutim,  da će svojim suradnicima naložiti da odmah počnu planiranje selidbe.

"Dvije minute za preseljenje"

Izraelski gradonačelnik Jeruzalema Nir Barkat ustvrdio je da bi za preseljenje veleposlanstva trebale ukupno "dvije minute".

Barkat je rekao da SAD u veleposlanstvo treba samo pretvoriti jednu od njegovih sadašnjih zgrada u Jeruzalemu, poput konzulata u zapadnom Jeruzalemu.

"Trebaju oznaku konzulata pretvoriti u oznaku za ambasadu, dva američka marinca to mogu učiniti u par minuta, i veleposlaniku Davidu Friedmanu dati prostor gdje će sjediti", rekao je Barkat radio stanici "Israel radio".

"Provedba te odluke je trenutna i onda se kasnije polako počinje strukturiranije seliti zaposlenike kako bi počeli pružati usluge u Jeruzalemu", rekao je Barkat.

Pod kontrolom Jordana

Istočni Jeruzalem došao je pod kontrolu Jordana poslije izraelsko-arapskog rata 1948., koji je buknuo nakon proglašenja države Izrael.

On je potom u Šestodnevnom ratu 1967. okupirao i taj dio Jeruzalema.

Godine 1980. Izrael je proglasio Jeruzalem svojim glavnim gradom te se u zapadnom Jeruzalemu nalazi sjedište predsjednika, premijera, parlamenta (Kneset) i gotovo sva ministarstva.

Rezolucija 478 Vijeća sigurnosti UN-a određuje da je izraelska odluka od 1980. ništavna, te poziva sve države da veleposlanstva zadrže u Tel Avivu.

Status Jeruzalema jedna je od glavnih spornih tačaka u desetljećima dugim izraelsko-palestinskim mirovnim razgovorima.

Palestinci žele istočni Jeruzalem za prijestolnicu svoje buduće države, a Izrael grad smatra svojom nedjeljivom i vječnom prijestolnicom.

Američko prihvaćanje Jeruzalema za izraelsku prijestolnicu prekinulo bi desetljećima dugu politiku SAD-a da se o statusu grada treba odlučiti u pregovorima s Palestincima.

 

(TBT, Agencije)