PISMA SLAVNE GLUMICE OTKRIVAJU OČAJ I DEPRESIJU Garbo: Gotovo uvijek sam sama, usamljena i razgovaram sama sa sobom

07.12.2017. u 00:02

KULTURA

Na stotinu stranica ispisano je 36 pisma koja obuhvataju i album privatnih fotografija, a na aukciji će se naći u londonskom Sothebiyu 12. decembra i očekuje se da će postići cijenu do 20.000 funti

FOTO: Garbo(Wikipedia)

Niz privatnih pisama i fotografija koje su sačuvali prijatelji jedne od najslavnijih glumica u historiji kinematografije Grete Garbo, uskoro će biti ponuđeni na aukciji u Sothebiyu. No, premda je glumica na slikama u društvu, nasmijana, bez obzira na to da li se radi o skijanju ili ljetovanju, u stvarnosti nije bila ni blizu vesele osobe sa fotografija.

Pisma potiču iz perioda dok se još bavila glumom u Americi, pa se u njima može iščitati očaj nad lošim scenarijima, ljutnja na nedokazanim rediteljima i veliki strah od kritike, iako je Garbo navodno sama bila svoj najveći kritičar. U njima se vidi i koliko je bila usamljena i depresivna, piše britanski "Guardian".

Nakon što je snimila posljednji film 1941, 'Two-Faced Woman', koji kritika nikako nije prihvatila, napisala je: "Razmišljala sam o filmu koji bih probala da snimim, ali nisam sigurna. Vrijeme ostavlja tragove na našim malim licima i tijelima".

Većinu pisama pisala je u domu na Beverli Hillsu koji je prezirala: "Gotovo uvijek sam sama, usamljena i razgovaram sama sa sobom. Odvezem se na plažu, to me uvijek razveseli. Ali to je jedina stvar koja me veseli...". U Californij joj je čak nedostajala švedska zima i kiša: "Puno razmišljam o Tistadu. O ljetima provedenim onde i ljetnjim pljuskovima koji nam donose tu čudesnu melanholiju".

Gabrijel Hiton, stručnjak za književnost u Sothebiyu, rekao je: "Osjeti se gotovo nepodnošljiva tuga i usamljenost u tim pismima. Neobično je što nijedno pismo nije potpisano - na jednom je napisla 'Klovn' umjesto potpisa, a nekoliko ih na dnu ima crtež žene. Njena želja da ostane u sjenci, daleko od pažnje javnosti, silno je naglašena. Imate osećaj da nešto tu jako nije u redu".

Sva pisma su upućena švedskoj grofici Marthi Vočmaister i pažljivo su sačuvana zajedno s nekoliko pisama opsjednutih obožavalaca koje je Garbo primila.

Greta Garbo rodila se u Stokholmu 1905, a u SAD se doselila 20 godina kasnije. Otpočetka je izbjegavala bilo kakve funkcije u filmskoj industriji, izbjegavala je glamurozne događaje i bliceve reportera. Više je voljela da vrijeme provodi u uskom krugu prijatelja, gotovo nikad nije djelila autograme ili odgovarala obožavaocima na poštu, a retiko je i davala intervjue.

Posljednje godine života provela je u samoći i umrla je u Njujorku 1990.

Pisma je prevela ekspertkinja za jezik Cecilija Gaseholm koja je rekla: 'Provela sam puna dva dana ćutke, u tišini s tim pismima i u mene se uvukla velika tuga. Ljudi su znali da dolaze i pitaju me  jesam li dobro, a ja bih iznenadila samu sebe, jer bi ih otjerala da se maknu i da me puste na miru."

Na stotinu stranica ispisano je 36 pisma koja obuhvataju i album privatnih fotografija, a na aukciji će se naći u londonskom Sothebiyu 12. decembra i očekuje se da će postići cijenu do 20.000 funti.


(TBT)