BEZ SUŽIVOTA NEMA SIRIJE! Putin: Obnovit ćemo džamije i crkve u Siriji

07.12.2017. u 00:02

GLOBAL

"Situacija u Siriji se postepeno mijenja, sirijske snage uz podršku ruske vojske oslobodile su skoro cijelu teritoriju Sirije, uključujući područja gdje su oduvijek živjeli kršćani", rekao je on

 

FOTO: Putin (REUTERS/Alexander Zemlianichenko)

Skoro cjelokupna sirijska teritorija, uključujući područja gdje su oduvijek živjeli kršćani, oslobođena je od terorista, rekao je ruski predsjednik Vladimir Putin na sastanku sa poglavarima pravoslavnih crkava.

"Situacija u Siriji se postepeno mijenja, sirijske snage uz podršku ruske vojske oslobodile su skoro cijelu teritoriju Sirije, uključujući područja gdje su oduvijek živjeli kršćani", rekao je on.

Putin je istakao da će Rusija pomoći da se obnove bogomolje islama i judaizma, koje su pretrpjele štetu tokom borbi sa teroristima u Siriji, prenio je TASS.

"Pomoći ćemo kršćanima i predstavnicima drugih vjeroispovijesti, uključujući muslimane, koji su kao što odlično znate, propatili teško u rukama kriminalaca, terorista i radikala", rekao je Putin na sastanku sa delegacijama pravoslavnih crkava.

On je dodao da će i sljedbenici judaizma dobiti pomoć, kao i da su neke jevrejske organizacije već zatražile od Rusije da pomogne u obnovi jevrejskih bogomolja u Siriji.

Putin je istakao da je Rusija uspostavila kontakte sa sirijskom Jevrejskom zajednicom i jevrejskim organizacijama, uključujući one koje imaju sjedište u New Yorku.

"Radit ćemo zajedno na rješavanju ovog problema", istakao je ruski predsjednik.

 

(TBT, Agencije)