"BOLJE BITI PIJAN NEGO STAR": Loša otkrio kako je nastala čuvena pjesma

05.12.2017. u 01:56

KULTURA

Pjesma je nastala zbog neuzvraćene ljubavi jedne Buce, koja mu je poslije mora obećala da će ga ošišati, ali se nikad nije pojavila *Na prvom koncertu u Skenderiji joj se obratio i rekao da je "bolje biti pijan nego star",a onda se, kao u filmovima, pojavila i ona *Loša otkriva i zbog čega je Plavi orkestar morao na razgovore u Centralni komitet


FOTO: (Profimedia)

Frontmen grupe Plavi orkestar Saša Lošić Loša (53) kaže da je pjesma "bolje biti pijan nego star" nastala poslije jednog njegovog pijanstva zbog neuzvraćene ljubavi.

U intervjuu za "Večernji list", Loša kaže da je u pitanju bilo njegovo prvo pijanstvo i da je njegovo stanje bilo potpuno iracionalno, pa je i takva pjesma. On je pred koncert u zagrebačkoj Areni objasnio da je za sve kriva ta čuvena Buca iz pjesme, kojoj on pjeva da će je "čekati kraj Prve gimnazije", ali da zna da ona ipak neće doći. I zaista nije došla.

"Znate onu situaciju kad se vratite s mora, pa ste svi preplanuli, sve dok ne izgubite boju i postanete onaj stari luzer? Jedne godine u septembru, ta Buca mi je rekla: "joj, puteru, što si sladak, vidi ga kako je pocrnio". Pitala me je gdje sam bio, ja kažem na Hvaru. Ona meni: "Hoćeš da te ošišam?" Rekla mi je da će me čekati na mostu koji je dijelio mušku i žensku gimnaziju. Čekao sam je tačno u pet sati, ali nije došla. Pošto se nije nikad javila, otišao sam u kafić "Pošta". Tad sam se prvi put u životu pošteno napio. Moji prijatelji pankeri poslije su mi rekli da sam non-stop ponavljao iracionalnu rečenicu: "Bolje biti pijan nego star". A koliko je pjesma iracionalna, govori podatak koji mi je otkrio jedan fan u komentarima na YouTube-u. Napisao je: "Ne bih da zamaram, ali kako je moguće da Loša u prvom dijelu pjeva 'žao mi je što smo bili samo dobri drugovi, a u drugom 'vino ne zna da smo nekad bili sretni par'. Poslije tog događaja shvatio sam da sam luzer, a da djevojke vole momke iz bogatih porodica. Kad smo imali prvi koncert u prepunoj Skenderiji, obratio sam se Buci: 'Ako si večeras ovdje, moram da ti kažem da je bolje biti pijan nego star.' Poslije koncerta imali smo zabavu, a ja sam bio razočaran jer nje nema. I tada se, kao u filmovima, pojavila ona sa svojom prijateljicom. Ali, neću da vam kažem šta se tada dogodilo. Otkrit ću to na koncertu u Zagrebu."

Loša kaže da je Orkestar, nakon što su mediji počeli da ih zovu "bendom za najmlađe uzraste", počinio samoubistvo snimivši album "Smrt fašizmu". On kaže da sa ovom pameću to nikada ne bi uradio. "Počeli su da nas nazivaju negativnom pojavom u društvu, išli smo na razgovore u Centralni komitet. Tu su mi podrezali krila i zbog toga i dan-danas osjećam autocenzuru. Kad poželim da napravim hrabru pjesmu, nešto u mojoj podsvijesti gura me nazad."

Loša je otkrio i da pjesma "Ljubi se istok i zapad" nije nastala kao podrška miru, već je bila reklama za jednu turističku agenciju. "Poslije je to ispalo zgodno", rekao je Loša i dodao da ga je bilo strah rata, jer ima "tu paničnu notu u svom karakteru" i da nije mogao da izdrži. "U tom periodu nisam želio da javno nastupam. Radio sam u marketingu. Sa Plavim orkestrom snimio sam novi album tek 1998. godine. Bubnjar Cera u Sarajevu pješačio je deset kilometara da dođe do jedinog slobodnog telefona. Pozvao me j i rekao jednu rečenicu: 'Loša, samo želim da ti kažem da se ništa nije promijenilo među nama'. To mi je bilo jako dirljivo."


(TBT)