OTKROVENJE PO JAKOVU Naučnici otkrili ZABRANJENE Isusove spise (FOTO)

05.12.2017. u 01:55

RELIGIJA

Kopija jeretičkog biblijskog teksta, za koji se tvrdi da opisuje razgovor između Isusa i njegovog brata Jakova, otkrivena je u svom najstarijem poznatom obliku.

 Rezultat slika za First Apocalypse of James

FOTO: (Wikipedia)

Zabranjeni spis, nazvan "Prvo otkrivenje po Jakovu", nije postao deo 27-otomnog Novog zavjeta, nastalog 367. godine, već je bio dio gnostičkih knjiga otkrivenih u Egiptu 1945. godine. Sve knjige su bile napisane na koptskom jeziku, iako je njihov originalni rukopis najvjerovatnije bio na grčkom.

"Nikada nismo sumnjali da su dijelovi 'Prvog otkrovenja po Jakovu' na grčkom preživjeli do danas", ističe profesor Jeffrey M. Smith, sa Univerziteta Texasa iz Ostina, koji je sa svojim kolegom Brentom Landauom spis pronašao u biblioteci "Nag Hamadi" na Univerzitetu u Oxfordu.

Tekst na grčkom, najvjerovatnije napisan u 5. ili 6. stoljeću, "je značajan zbog toga što ukazuje na to da su kršćani, u to vrijeme, čitali i pročavali nekanonske spise mnogo prije nego što su ih crkveni oci proglasili jeretičkim", rekao je Smith u izjavi za Newsweek.

Tekst sadrži Isusova učenja kojima je podučavao brata Jakova, kao što su saznanja o raju, ali i o budućim događajim, među kojima je i Jakovljava smrt.

Profesor Landau objašnjava da je tekst podjeljen na slogove, što je rijedak slučaj kod starih spisa. To naučnike navodi na zaključak da je spis korišten za podučvanje čitanja i pisanja.

 

(TBT, Newser)