DUŠMANI OVE ZEMLJE SU PROLAZNI Izetbegović: . Na Bosni su svi njeni neprijatelji polomili zube

04.12.2017. u 00:44

POLITIKA

„Bosna je stijena koja se ne može razbiti i tako je to već hiljadu godina. Od nju su svi njeni neprijatelji polomili zube. Dušmani ove zemlje su prolazni, kao mutna voda koja će oteći. Prolazni su oni koji danas u miru pokušavaju kreirati haos i beznađe“, poručio je Izetbegović na svečanoj akademiji u Jajcu


FOTO: Izetbegović (Faktor.ba)

„Bosna je stijena koja se ne može razbiti i tako je to već hiljadu godina. Od nju su svi njeni neprijatelji polomili zube. Dušmani ove zemlje su prolazni, kao mutna voda koja će oteći. Prolazni su oni koji danas u miru pokušavaju kreirati haos i beznađe“, poručio je član Predsjedništva Bosne i Hercegovine na svečanoj akademiji u Jajcu, u povodu 25. godišnjice osnivanja Slavne brdske brigade 305/705 iz ovog grada.

Istakao je da će pobijediti oni koji grade zajedničku budućnost, koji rade za napredak BiH, oni koji je žele vidjeti u zajednici evropskih demokratskih država, prosperitetnu i sigurnu, pod okriljem Evropske unije i NATO saveza.

„Za brže postizanje ovakvog cilja nedostaje nam više iskrenosti i jedinstva Bošnjaka, jedinstva svih patriotskih snaga u BiH. Zrelost i jedinstvo, to je naš dug prema braniocima BiH“, potcrtao je Izetbegović.

Prije svečane akademije otkriveno je spomen-obilježje šehidima i poginulim borcima s područja općine Jajce, a Izetbegović je istakao da je to svjedočenje da će slavni put Slave brdske brigade 305/705 biti trajno zabilježen.

„Zločini koje su agresorske snage počinile u Jezeru, Čerkazovićima i Ljoljićima, Cvitovićima, Kokićima i drugim jajačkim mjestima, nisu uplašili i obeshrabrili protjerane i preživjele Jajčane. Naprotiv učvrstili su ih i ohrabrili da se organizuju i suprostave znatno moćnijem i opremljenijem neprijatelju te da daju svoj doprinos u borbi za opstanak ove zemlje u kojoj smo rođeni, za očuvanje tradicionalnih vrijednosti uz koje smo odgojeni, za ponos i dostojanstvo bosanskog čovjeka“, naglasio je Izetbegović.

Naveo je da su borci jajačke Slavne brigade učestvovali u odbrani i oslobađanju velikog dijela bosanskohercegovačke teritorije među kojima su: Gornji Vakuf, Bugojno, Kiseljak, Busovača, Visoko, Ilijaš, Kupres, Vlašić, Treskavica, Komarsko i Donjovakufsko ratište.

Podsjetio je da je najveći poduhvat jajačke Slavne bio učešće u oslobađanju TV predajnika na Vlašiću u martu 1995. godine.

Svečanoj akademiji prisustvovala je i potpredsjednica Federacije BiH Melika Mahmutbegović, koja je kazala da je datum osnivanja Slave brdske brigade 305/705 iz Jajca važan za sve stanovnike BiH.


 (TBT)