(I)BLISKI ISTOK Saudijska Arabija decenijama koristi Izrael u borbi protiv ostalih arapskih zemalja

03.12.2017. u 01:00

GEOPOLITIKA

Almotamar.net objavio je dokument izdat od strane Saudijske Arabije koji predstavlja službenu korespondenciju između saudijskog kralja i američkog predsjednika Lyndona B. Johnsona

FOTO:Natenyahu, Bin Salam (public)

Bivši jemenski predsjednik objavio dokumente koji otkrivaju saudijske zavjere protiv arapskih zemalja

Podrška Barzaniju za uspostavljaje kurdske vlade na sjeveru Iraka.

Podrška okupaciji Zapadne obale radi uništrenja svake nade Palestinaca u oslobođenje od cinističke okupacije.

Podsticanje Izraela protiv Egipta i spletkarenje protiv Abdu Nasera

Podudarnost ciljeva Saudijske Arabije, Sjedinjenih Država i zapadnoevropskih zemalja.

Almotamar.net, službeni internetski portal stranke Al-Mo'tamar Ash-Sha'abiy Al-‘Aam (Generalni narodni kongres), čiji lider je svrgnuti jemenski predsjednik Ali Abdullah Salih, objavio je dokument izdat od strane Saudijske Arabije koji predstavlja službenu korespondenciju između saudijskog kralja i američkog predsjednika Lyndona B. Johnsona, koji sadrži vrlo šokantne podatke o ulozi ove zemlje u slabljenju egipatskih pozicija tokom egipatsko-izraelskog rata 1967. godine. Saudijska Arabija u to vrijeme je imala izuzetno loše odnose sa tadašnjim egipatskim predsjednikom Abdu Naserom, a njihova konfrontacija se pojačala jer je Abdu Naser podržavao jemenske revolucionare protiv vladavine šiijskog zejdijskog vladara Mutevekilijske kraljevine Jemen koju je, sa svoje strane, podržavala Saudijska Arabija.

U objavljenom dokumentu se poziva na potkopavanje svake ideje arapskog jedinstva na principima arapskog nacionalizma i u negativnom svjetlu spominju arapske zemlje iz saudijskog okruženja, uključujući Irak, Siriju, Palestinu i Jordan.

U dokumentu koji je Saudijska Arabija poslala američkom predsjedniku Johnsonu, Saudijci u vezi egipatsko-izraelskog rata 1967. godine objašnjavaju: „Egipatske snage će se iz Jemena povući samo ukoliko Izrael pokrene napad radi okupacije Gaze, Sinaja i Zapadne obale…“ i dodaju: „To će primorati Abdu Nasera da povuče svoje snage iz Jemena.“

Dokument, datiran na 27. 12. 1966. godine, dakle, nekoliko mjeseci prije egipatskog poraza, govori o „opasnoj ulozi“ Egipta u Jemenu i regiji, njenoj podršci jemenskim revolucionarima i potpirivanju averzije narodnih masa „protiv nas“, što će reći, protiv Saudijske Arabije i Sjedinjenih Država. Dokument, također, optužuje Egipat da konstantno i kroz duži historijski period radi na rušenju vlasti dinastije Saud.

Kroz nekoliko tačaka Saudijci američkom predsjedniku predlažu kako se treba ophoditi prema Egiptu insistirajući na tome da je Egipat najveći neprijatelj kako Saudijske Arabije, tako i Sjedinjenih Američkih Država.

U isto vrijeme dokument podstiče Sjedinjene Države da pruže podršku Izraelu u izvođenju brzog udara na Egipat kojim bi Izraelci ovladali najvažnijim vitalnim tačkama čime bi primorali egipatskog predsjednika da ponižen povuče svoje snage iz Jemena, te da i Siriju treba konstantno držati u psihozi dajući do znanja da bi ona mogla biti sljedeći cilj izraelskog udara, s tim da Izrael, predlažu Saudijci, „treba okupirati dio Sirije i tako je držati zaokupljenom tim problemom“, kako se, nakon neutraiziranja Egipta, ne bi nametnula kao oponent Saudijskoj Arabiji i lider arapskog nacionalizma.

Saudijci objašnjavaju da je, isto tako, vrlo važno da Izrael okupira Gazu, koja je pod kontrolom Egipa, i Zapadnu obalu, koja je pod kontrolom Jordana, kako Palestinci ne bi imali oslonac ni na jednoj teritoriji pod upravom neke arapske zemlje koja im omogućava da s tog područja djeluju. Ovakav stav opravdavaju strahovanjem da neke arapske zemlje ne iskoriste Palestince za svoje interese pod izgovorom napora za oslobađanje Palestine.

Podržavanje i pomaganje Mustafe Barzanija

Dokument objašnjava kako je potrebno pružiti pomoć i logistiku Mustafi Barzaniju da na sjeveru Iraka uspostavi kurdsku vladu, jer će na taj način sve arapske zemlje koje pozivaju arapskom jedinstvu na principu arapskog nacionalizma biti zaokupljene same sobom, te se američki predsjednik upoznaje „da smo od prošle godine počeli opskrbljivati Mustafu Barzanija novcem i oružjem na sjeveru Iraka, i to preko Irana i Turske.“

U dokumentu se Saudijci američkom predsjedniku obraćaju s mnogo komplimenata i oslovljavaju ga brojnim izrazima koji ukazuju na strahopoštovanje. Očita najmera takvog načina obraćanja jest dodvoravanje američkom predsjedniku.

Saudijci se zahvaljuju američkom predsjedniku na ljubaznosti u  međusobnim posjetama, kao i na podršci koju Sjedinjene Države pružaju Saudijskoj Arabiji, što je svojevrstan dokaz o tome da Sjedinjene Države i Saudijska Arabija imaju identične ciljeve.


(TBT, SAFF)