AGRESIJA A NE GRAĐANSKI RAT! Silajdžić: Pravo pitanje je šta dalje, a ne kako tumačiti presude

04.12.2017. u 00:44

POLITIKA

Naša zemlja je vodila obrambeni rat jer je bila napadnuta od strane susjednih zemalja. Sada je pitanje šta dalje, a ne kako tumačiti presude”, kazao je dr. Silajdžić


FOTO: Silajdžić (RSE)

Ovih dana bh. javnost okupirana je izricanjem presuda Haškog suda za ratne zločine počinjene na području bivše Jugoslavije. Ratko Mladić osuđen je na doživotnu kaznu zatvora, dok je u predmetu “Prlić i drugi” potvrđena prvostepena presuda. Iako su presude izrečene, u bh. javnosti javile su se različite interpretacije i tumačenja. Naša zemlja je vodila obrambeni rat jer je bila napadnuta od strane susjednih zemalja. Sada je pitanje šta dalje, a ne kako tumačiti presude”, vrlo kratko u izjavi za BNN.BA kazao je dr. Silajdžić, tim povodom.

Mislim da nema svrhe puno se baviti presudama, ali posljedice su nesto drugo.Važno je da ove presude određuju karakter onoga što se događalo, sada i zvanično. Dakle, nije se radilo o građanskom ratu, nego o međunarodnom sukobu s ciljem podjele Bosne i Hercegovine. Naša zemlja je vodila obrambeni rat jer je bila napadnuta od strane susjednih zemalja. Sada je pitanje šta dalje, a ne kako tumačiti presude”, vrlo kratko u izjavi za BNN.BA kazao je dr. Silajdžić.


(TBT)