DESET SUROVIH ČINJENICA Cijeli svijet će čuti o zvjerstvima Saudijske Arabije

04.12.2017. u 00:45

GEOPOLITIKA

Saudijska Arabija počela je prije skoro tri godine sa žestokim bombardiranjem susjednog Jemena, i to pod izgovorom podrške vladi protjeranog lidera Abd Rabuha Mansura Hadija

FOTO: Salman (public)

Saudijska Arabija počela je prije skoro tri godine sa žestokim bombardiranjem susjednog Jemena, i to pod izgovorom podrške vladi protjeranog lidera Abd Rabuha Mansura Hadija. Dugi rat potpuno je razorio zemlju, poginule su desetine hiljada ljudi, uništena je infrastruktura, vladaju nestašice hrane, vode i lijekova, a Jemenom haraju bolesti za koje smo mislili da su iskorijenjene. Ovo je 10 stvari koje treba da znate o ovom surovom ratu.

1. Građanski rat

U Jemenu se sa jedne strane bore snage lojalne proteranom predsjedniku Hadiju, u čijem je taboru i Saudijska Arabija, a sa druge strane nalaze se snage koje podržavaju pobunjenike iz plemena Huta. Prvi tvrde da se radi o građanskom ratu, a Huti ističu da ovaj sukob to nije, jer se ne bore frakcije Jemenaca, već "Jemen protiv plaćenika Saudijske Arabije, vojski Sudana, Emirata i stranih plaćenika koje žele kontrolu nad državom".

2. Posrednički rat

Dok sa jedne strane struje lojalne proteranom predsjedniku Hadiju imaju podršku spoljnih faktora, prije svega Saudijske Arabije, snage koje pružaju otpor u Jemenu djeluju bez strane pomoći, ili bar tako tvrde, s obzirom da ih RIjad optužuje da primaju pomoć iz Irana.

3. Sunitsko-šiitski sukob


Iako se često sukobi na Bliskom istoku objašnjavaju vjerskim podjelama, religija je rijetko uzrok rata. Takođe, iako su većina Jemanaca koji pružaju otpor sljedbenici šiitske sekte iz 8. stoljeća, među ima i dosta sunitskih sljedbenika islama. Opet, iako je Saudijska Arabija sunitska zemlja, nisu svi suniti slejdbenici vehabijske ideologije.

4. Širenje uticaja saudijskog kraljevstva

Saudijska Arabija već decenijama radi na uspostavljanju kontrole u regionu, a jak i nezavistan Jemen bio bi prijetnja i konkurencija na južnoj granici. Jemen je i dalje jedina republika na Arapskom polusotrvu, dok Riyadh ne može podnejeti takvo ekonomski održivo uređenje, nezavisno od monarhija u arapskom svijetu, smatra "BBC".

5. Huti iranska milicija?

Saudijska Arabija i njihovi saveznici opravdavaju vojnu akciju tvrdnjama da su Huti produžena ruka Irana. Ipak, pokret Huta, Ansarullah, tvrdi da to nije slučaj. U prilog im ide i činjenica da Jemen ima sredstava da samostalno pravi oružje. S druge strane, rakete kojima su pokušavali bombardirati Riyadh nerijetko puta su prevazilazile njihove finansijske mogućnosti.

6. Borba protiv terorizma

Dok Saudijska Arabija tvrdi da su Huti iskoristili slabost predsjednika Hadija, koji nije mogao izići na kraj sa napadima terorističke organizacije Al-Kaide, Huti i njihovi saveznici tvrde da upravo saudijsko kraljevstvo finansira teroriste, prenosi "Independent". Optužbe na račun Riyadha da je jedan od glavnih finansijera teroriza i ranije su bile isticane, ali nikada nisu zvanično priznate.

7. Kako je rat počeo

Sukob je otpočeo nakon neuspjeha političke tranzicije koja je isticana kao šansa za uspostavljanje stabilnosti u Jemenu. Uslijedila je pobuna nakon koje je primorala dugogodišnjeg lidera Ali Abdulaha Saleha da preda vlast Hadiju 2011. godine, koji je bio njegov zamjenik. Međutim, Hadi je ubrzo protjeran iz zemlje, jer je optužen da djeluje kao "saudijski vazal".

8. Ko pobjeđuje u ratu?

Nakon dve i po godine krvavog rata čini se da ni jedna strana nije blizu pobjede. Iako je saudijska frakcija zauzela grad na jugu, Aden, za to je bilo potrebno čak četiri mjeseca okršaja u kojem su poginule na hiljade boraca.

Hadi je uspostavio privremenu vladu u Adenu, ali mnogi ministri se nisu vratili zemlju zbog sigurnosnih prijetnji. Ipak, snage predsjednika Hadija nisu uspjele probiti linije pobunjenih Jemenaca na sjeveru, koji su uspostavili utvrđenje u Sanau, glavmnom gradu države.

Sudeći po izveštajima agencija za ljudska prava, na čelu sa " Human Rights Watch ", odgovor je "da". Tzv. "međunarodna koalicija", predvođena Saudijskom Arabijom, u Jemenu je prilikom bombardiranja koristila više decenija stare kasetne bombe.

„To što koalicija baca kasetne bombe na prenaseljene gradove ukazuje na namjeru da se povrede civili, što je ratni zločin“, izjavio je jedan od predstavnika HRW Steve Gus.

Salem Isa (6) jedan je od 120 pacijenata koji svakog mjeseca stignu u bolnicu u Jemenu u teškom stanju usled izgladnjelosti. Hronično neuhranjene djece i odraslih svakog dana je sve više u zemlji koja je već duže od godinu dana meta surovog bombardiranja saudijskih aviona.

10. Civilne žrtve

Civili u Jemenu su i te kako su osjetili sve strahote rata, čija stradanja su osudile i Ujedinjene nacije. Prema podacima UN-a do 29. oktobra 2017. godine, ubijeno je najmanje 5.159 civila od kojih su 20 odsto djeca, dok je 11.761 ranjeno. Kako piše britanski BBC, zračni napadi saudijske koalicije glavni su uzrok dječjih žrtava, kao i ukupnih civilnih stradanja.

Uz to, Jemen je odavno dostigao "tačku pucanja", s obzirom da se devet miliona ljudi nalazi na ivici gladi. Pored toga, Saudijska Arabija blokira dopremanje humanitarne pomoći, čime se situacija u zemlji dodatno pogoršava, a neuhranjeni civili ostaju na cjedilu. Saudijci ne dozvoljavaju ni dostavu lijekova, koji su preko potrebni zbog epidemije kolere koja se pojavila u razorenoj zemlji.


(TBT, Independent, BBC)