DA LI ĆE FK 'NOVI PAZAR' IGRATI ZA TURSKU LIGU?! Da li je znak izlaska 'Novog Pazara' iz lige najava nečeg mnogo opasnijeg po Srbiju?

03.12.2017. u 01:01

TEMPO

U državi u kojoj su fudbalski stadioni tri decenije bili neuporedivo više seizmografi političkih događaja nego sportska borilišta, vijest da je Fudbalski klub Novi Pazar na vanrednoj sjednici Upravnog odbora donio jednoglasnu odluku o istupanju iz takmičenja Prve lige Srbije, prema inerciji predstavlja svojevrsni alarm.

 

FOTO: (Wikipedia)

Ma koliko da smo u istom danu, ali i nedeljama i mjesecima ranije, svjedoci saopćenja i drugih fudbalskih klubova u kojima izražavaju nezadovoljstvo, pa i dva najveća Zvijezde i Partizana, „tradicija“ stadiona kao lakmus papira za svijet politike od „Maksimira“ devedesetih, preko „spasi Srbiju iz ludnice, Koštunice“ dvijehiljaditih, do današnjih dana, tjera na oprez i zapitanost koliko u svemu ima sporta, a koliko politike?

„Ne čudi me odluka FK Novi Pazar. Pratio sam sve utakmice, vidio sam šta se radi, jasno je da se ove sezone tačno zna ko će ući u Superligu, tačno se zna koji klubovi imaju uticaj u odnosu na ostale klubove. Ovo što rade sudijska organizacija i sudije ničemu ne vodi“, kaže za Sputnjik Redžep Korać, bivši generalni sekretar FK Novi Pazar.

Utakmice samo forma, rezultati poznati unaprijed

I u periodu dok sam bio aktivan u klubu, dodaje Korać, najavljivali smo istupanja iz lige jer smo imali tendenciozna suđenja, dvostruke aršine u svakom pogledu — da li je to u pitanju Savez ili sudijska komisija ili disciplinska komisija, uvijek je Novi Pazar bio u nekom drugom uglu gledanja.

„Takođe i kad su u pitanju nacionalistička skandiranja, šovinistička skandiranja, kojima nije mjesto ni na jednom sportskom borilištu, uvijek su bila i protiv bošnjačkog naroda i protiv FK Novi Pazar. Uvijek se to drugačije gledalo“, sugerira Korać za Sputnjik.

Novi Pazar je specifična priča godinama, konstatira za Sputnjik Zoran Pavić, sportski novinar i dugogodišnji hroničar srpsko-jugoslovenske fudbalsko-političke zbilje, jer se polemiziralo o njemu i kad je ušao u Superligu, potom o tome na koje načine opstaje u ligi, a sve zbog toga što taj region treba da ima superligaša.

„Ovoga puta na djelu je prava pomama u srpskom fudbalu koja ima i objektivne i subjektivne razloge. I objektivni i subjektivni razlozi su ti što su u Fudbalskom savezu jednostavno haos, dezorganizacija, nepoštovanje sopstvenih propisa, pravilnika, što je dozvoljeno da svi nazivaju predsjednika i čelnike Saveza kriminalcima, da se o sudijama priča svašta, što niko nije zaštićen, što niko ne reagira i onda tako dolazi do nekih epizoda koje kao eskaliraju“, napominje Pavić za Sputnjik.

Reprezentacija Srbije se plasirala na Svjetsko prvenstvo u Rusiji, naglašava Redžep Korać, to je dobar znak da je fudbal u Srbiji krenuo dobrim putem, ali ovo što se dešava i u Superligi i u Prvoj ligi ne sluti na dobro i može pokvariti sve dobro što je urađeno.

„Nikome nije u interesu da golman demonstrativno degažira loptu preko tribina, kao što je to bio slučaj na utakmici između Borca i Spartaka, da pola utakmice igrači sjede na terenu, da se pišu razna saopćenja i od Crvene Zvijezde i od Partizana, da nema nikakvog takmičarskog žara i da se znaju predrezultati na svim mečevima“, tvrdi Korać.

Verbalno nasilje ili najava stvarnog

Svi klubovi imaju slične ili iste razloge za nezadovoljstvo, ističe on, osim što se Novi Pazar buni i zbog nacionalističkih ispada i parola.

„Politici nije mjesto na sportskim borilištima. Nije mjesto nacionalističkim i šovinističkim skandiranjima parola o osuđenom ratnom zločincu Ratku Mladiću. Bilo je i sa druge strane, i od strane naših navijača, ali smo se uvijek borili protiv takvih skandiranja i ograđivali se od takvih skandiranja. To isto tražimo i očekujemo i od drugih klubova i Fudbalskog saveza, da se ograde i da spriječe takve ispade“, posebno napominje Korać.

Odluka Upravnog odbora FK Novi Pazar, ukazuje Korać za Sputnjik, ima veze i sa finansijskim problemima jer konstantno pokušavaju isplatiti igrače, riješe dugovanja i stabiliziraju situaciju u klubu, a sa druge strane im dodatne probleme pravi neregularnost takmičenja.

„Pazite, prošlog vikenda utakmica između Budućnosti iz Dobanovaca i Novog Pazara nije donosila odluku o tome ko će u viši, a ko u niži rang takmičenja, ali je sudija katastrofalno oštetio Novi Pazar tako što je dosudio nepostojeći jedanaesterac, podjelio šest, sedam žutih kartona, tri isključenja, to je katastrofa za fudbal“, kategoričan je Korać.

Konačnu odluku o istupanju kluba iz lige donijet će Skupština kluba početkom decembra, ali Korać kaže da je iz razgovora sa ljudima iz uprave zaključio da su čvrsti u ovoj odluci, jer je njihov odgovor da je neisplativo ulagati u nešto za šta znate da ste osuđeni na propast.

„Ovdje je glavna riječ o tome da je fudbal izgubio smisao. Da li ima svrhe uopće igrati fudbal u Srbiji? Evo uzmite primjer FK Čukarički, kluba za koji svi kažemo da je najbolje organiziran i da je primjer za sve ostale klubove. Njegov predsjednik je prije neki dan izjavio da je utakmicu Čukarički Crvena Zvijezda gledao do 50 minuta i da je nakon toga napustio stadion. Čitao sam njegovu izjavu kako kaže da mu je bilo dovoljno 50 minuta da vidi o čemu se radi i da čovjek više neće dolaziti na stadion“, sugerira Redžep Korać.

Novi Pazar je očigledno dugo, dugo nezadovoljan suđenjem, kao i mnogi drugi i očigledno je, smatra Zoran Pavić, da su vidjeli da na terenu možda ne mogu postići nikakav značajan rezultat i ovo je jedna vrsta pritiska.

„Niko ne garantira da će ta Skupština kluba potvrditi tu odluku, čak vjerujem da će Skupština ponovo, pošto ovo nije prva prijetnja Novog Pazara te vrste, vratiti tu priču da se eto sačeka još malo da Fudbalski savez reagira i tako dalje, i da će Novi Pazar nastaviti da se takmiči“, rezonira Zoran Pavić.

Suština priče je da Fudbalski savez Srbije, koji ima potpuno iste propise kao UEFA i FIFA kad su u pitanju svi vidovi diskriminacije, i šovinizam i rasizam, to je u stvari uvjet da bi se bio deo UEFA i FIFA, apsolutno ne sprovodi ništa, podvlači Pavić, pa zato na utakmici u Dobanovcima imamo neukusno skandiranje Mladiću jer znaju da neće biti kažnjeni.

Visoka politika hladi strasti tribina

„Dakle, od glave, od vrha Fudbalskog saveza Srbije je stvar naopaka, pa onda vertikalno na dole i onda još horizontalno. Ništa se ne radi kao treba, ne poštuju se sopstveni propisi, ili se primjenjuju selektivno i od tog trenutka počinje bezvlašće i anarhija od Superlige, od dva naša najveća kluba, pa nizbrdo, eto sad Novog Pazara u drugom stepenu takmičenja, do tamo raznoraznih zona i tako dalje gde se istjeruje ’politika‘ na fudbalskom terenu“, jasan je Pavić.

Dok je Novi Pazar bio u Superligi, podseća taj sportski hroničar, bilo je dosta tih uvjetno rečeno političkih konotacija, turskih zastava na tribinama, onda se za utakmice sa Zvijezdom, Partizanom, pa i Radom nalazio način da budu bez publike, bilo je svakojakih skandiranja i sa jedne i sa druge strane, apsolutno nesportskih i imalo je tu neku svoju političku težinu.

U međuvremenu je, pojašnjava Pavić, priča sa Novim Pazarom pacifizirana bez obzira što su njegovi najvatreniji navijači, organiirani u dvije grupe, prilično radikalno muslimanski orjentirani, što to ne skrivaju i što pokazuju tu ogromnu vezu i ljubav prema Turskoj, za razliku od Srbije, da tako kažemo.

„Međutim, od rukovodstva Novog Pazara, od uglednih Novopazaraca u Beogradu, prije svega mislim na Rasima Ljajića, ta je stvar nekako legla, smirena je. Ponavljam, mislim da će Novi Pazar ostati u toj ligi. Isto tako mislim da te neke teške političke konotacije izlaska Novog Pazara iz Prve lige Srbije ne stoje, pa šta, neće igrati tursku ligu. Sasvim sigurno da se to neće desiti, odnosno postoje u visokoj politici mehanizmi da se to amortizira“, tvrdi Pavić.


(TBT, rs.sputniknews.com)