TURBE KRALJA SVJETLOSTI Ovo je jedna od najlepših džamija na svijetu

03.12.2017. u 01:01

CIVILIAZCIJA

Šah Čerag, što u prijevodu znači Kralj svjetlosti, poznata je i kao smaragdna džamija i jedno je od tri najvažnija mjesta hodočašća u Iranu.


FOTO: (Wikipadia)

U iranskom gradu Širaz, gde je rođen jedan od najčuvenijih persijskih pesnika Hafiz, nalazi se impresivna džamija Šah Čerag, poznata kao Smaragdna džamija ili turbe kralja svetlosti koji čuva grobove braće Ahmeda i Muhameda.

Izgrađeno je u 12. stoljeću, džamija Šah Čerag jedno je od tri najvažnija mjesta hodočašća u Iranu.

Ahmed i Muhamed, sinovi šiitskog imama Muse al-Kazima, izbegli su u Širaz nakon što je Abasidska dinastija izvršila progon šiitskih muslimana u 10. stoljeću. Prema predanju, jedan putnik uočio je u daljini jaku svetlost i uputio se ka njoj. Kad je stigao, primjetio je osvjetljeni grob i u njemu tijelo u oklopu koji emitira tu svjetlost. Na ruci pokojnika nalazio se prsten na kojem je bilo zapisano: Slava pripada Bogu, Ahmed, sin Musin. Grob, koji je pripadao Ahmedu i Muhamedu, ubrzo je postao mjesto hodočašća šiitskih muslimana.

Ova velelepna građevina čuvena je po zlatnim minaretima, tornjevima s čijeg "balkona" mujezin poziva muslimane pet puta dnevno na molitvu, i mozaicima, a njena unutrašnjost je krajnje impresivna.

Zidovi i svodovi dekorisani su milionima staklića koji obasipaju svetlost na sve strane.

Vrata su prekrivena pločama od srebra, a lusteri su od kristala, pa unutrašnjost džamije podsjeća na kristalnu dvoranu.


(TBT)