DEFINITIVNO UDRUŽENI ZLOČIN! Izetbegović: Ovo je pečat na tamni dio istine o hrvatskim planovima u BiH

01.12.2017. u 02:06

BOSNA

Reakcije zvaničnika Republike Hrvatske, ali i predstavnika hrvatskog naroda u BiH, nakon osuđujuće presude u predmetu Prlić i drugi svodio se, uglavnom, na dovođenje u pitanje objektivnosti presude, naročito kada je u pitanju utvrđeno postojanje udruženog zločinačkog poduhvata


FOTO: Izetbegović (Wikipedia)

S tim u vezi su kao argument nerijetko koristili paralelu sa presudama koje je Haški sud donosio u vezi sa ratnim zločinima u BiH i ulozi Srbije u činjenju tih zločina.

„Apsurdno je da nema odgovornosti srpskog državnog vrha za počinjene zločine“, kazao je danas hrvatski premijer Andrej Plenković.

Teza da je Haški tribunal utvrdio ulogu Hrvatske u ratu u BiH, ali ne i ulogu Srbije, za člana bošnjačkog člana Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića, nije utemeljena.

„Ta uloga nije utvrđena samo u presudi Mladiću, gdje oni nisu išli na direktnu vezu sa Miloševićem. Išli su indirektno preko Karadžića i preko presude Međunarodnog suda za pravdu, kada je u pitanju presuda za genocid u Srebrenici. Postoji niz, sistem presuda Krstiću, Beari, Karadžiću, Martiću... Trebate samo pročitati šta piše u presudi Martiću. Tu je definitivno utvrđen udruženi zločinački poduhvat koji seže do Beograda“, kazao je Izetbegović.

Posao Haškog tribunala u slučaju uloge Hrvatske je, dodaje Izetbegović, bio olakšan.

„Gospodin Tuđman se potrudio da sve snimi. Dakle, imali su trake i transkripte na bazi kojih su mogli nedvosmisleno utvrditi o čemu se radi, ali nije amnestiran ni Beograd i Srbija“,  zaključio je Izetbegović.


(TBT)