"UBISTVO U ORIENT EXPRESSU": Otmica koja je podstakla Agathu Christie da napiše svoje najpoznatije djelo

01.12.2017. u 02:06

TEME

Da li ste znali da je slavna britanska književnica jedan od svojih najpoznatijih detektivskih romana napisala inspirirana još poznatijim slučajem kidnapiranja?


FOTO: (Wikipedia)

U čuvenom romanu Agatha Christie , “Ubistvo u Orient expresu”, belgijski detektiv Herkul Poaro rješava misteriju ubistva američkog tajkuna. Dok je priča iz 1934. godine, prilagođena u najnovijem filmskom ostvarenju reditelja Kennetha Brane, djelo Aghatine fikcije, malo je poznato da je slavna spisateljica za svoj roman inspiraciju tražila u naslovima crne hronike iz tog perioda.

U Christienom romanu, tokom putovanja iz Sirije do Londona detektivu Poarou prilazi američki magnat Ratchet sa molbom da mu pomogne jer mu neko prijeti smrću. Međutim, Herkul to odbija, pod izgovorom da mu se ne sviđa njegov izgled. Nešto poslije ponoći snježni smetovi zaustavili su Orient expres, a jutro je dočekano s jednim putnikom manje - Ratchet je pronađen mrtav u svom kupeu.

Kada se Poaro vrati u svoju detektivsku ulogu i pretraži Ratchetov kupe, pronalazi deo spaljenog papira na kome piše “...član mala Daisy Armstrong.” Poaro zaključuje da je Ratchet mafijaš po imenu Kaseti, koji je kidnapirao trogodišnju djevojčicu i prije smrti dobio 200 hiljada dolara od njenih roditelja za otkup. Uspio je pobjeći, a priča na dalje istražuje ko je odgovoran za njegovo ubistvo.

Izmišljeni slučaj male Daisy Armstrong povezan je sa tragedijom koja je 30-ih godina prošlog stoljeća potresla Ameriku i koja je okarakterisana kao najveći zločin do tada. Službena stranica poznate spisateljice potvrđuje da je ona ovaj tragičan slučaj iskoristila kao inspiraciju za svoju knjigu. Naime, 1. marta 1932. godine, dvadesetomjesečni sin poznatog američkog avijatičara Charlsa Lindberga nestao je iz svog kreveca, a za njegov otkup traženo je 50 hiljada dolara. Lindbergovi su platili zahtjevani iznos, ali nikada više nisu vidjeli svog mališana. Njegov leš pronađen je nekoliko mjeseci kasnije u blizini porodičnog imanja. Zbog zločina je osuđen i pogubljen izvjesni Richard Hauptman, a cijela priča je poslužila Aghati Christie za stvaranje zapleta u knjizi “Ubistvo u Orijent expresu”.

Knjiga je po izlasku bila izuzetno popularna, a ekspert koji je radio na slučaju Linderbergovog sina, Robert Zorn, tada je izjavio da je sličnost između male Daisy i dječaka više nego očigledna. Aghata Christie je čak imala i svoje istražitelje koji su radili na slučaju. Ona je sumnjala da je kidnapiranje organizirao stranac, što se kasnije ispostavilo kao tačno, budući da je okrivljeni Richard Hauptman bio njemačke nacionalnosti. “Mislim da je Aghata imala mnogo bolji osjećaj i da je cijelom slučaju pristupala srcem, za razliku od mnogih istražitelja”, rekao je Robert Zorn.

Pored toga, baš kao njeni likovi u romanu, Christie je vrlo dobro znala kako izgleda biti zaglavljen u vozu. Voljela je putovati Orient expresom, a tokom putovanja 1931. godine voz u kome je bila zaustavio se zbog poplave. “Moj dragi, kakvo putovanje! Krenuli smo od Istanbula gdje je već počela jaka oluja. Kretali smo se vrlo sporo, a potom, oko tri sahata ujutru, voz se potpuno zaustavio”, napisala je u pismu svom suprugu Maxu Mallowanu. Aghata je takođe bila inspirirana i događajem iz 1929. godine, kada je Orient expres na putu od Istanbula šest dana bio zaglavljen u snježnoj mećavi.


(TBT)