SLAVI HISTORIJSKU POBJEDU Thaci: Mi smo jedan narod u dvije države. Nikad nam nije bilo bolje

01.12.2017. u 02:05

REGIONAL

"Nikada ranije Albanci nisu bili u boljoj historijskoj poziciji, nego u ovoj trenutku: Albanija je članica najjače vojne organizacije na svijetu, NATO-a. Kosovo je slobodna i suverena država", tako kaže Thaci

FOTO: Thaci (Profimedia)

Predsjednik Kosova Hasim Thaci izjavio je da su Albanci jedan narod sa dvije suverene države i sa snom da budu u članstvu euroatlantskih institucija, prenosi B92.

"Mi smo jedan narod sa dvije suverene države. Obje naše države imaju jedan san. Imaju jedan cilj, integraciju u euroatlantske institucije", istakao je Thaci na svečanosti obilježavanja 105 godina od proglašavanja nezavisnosti Albanije i na Dan albanske nacionalne zastave.

Kako kaže, 28. novembar je proslava “obnove dostojanstva i jačanja naše nacionalne svijesti", a taj dan obilježava “trenutak odvajanja od dugog ropstva i početak epohe modernizacije albanskog naroda”.

On je istakao da je skoro jedno stoljeće poslije stvaranja albanske države, Kosovo "napokon postalo slobodno zahvaljujući neumornim naporima koji su krunisani borbom Oslobodilačke vojske Kosova, koja je pronašla podršku u demokratskom svijetu, u SAD, Evropskoj uniji i NATO-u".

Prema njegovim riječima, nikada ranije Albanci nisu bili u boljoj historijskoj poziciji, nego u ovoj trenutku: "Albanija je članica najjače vojne organizacije na svijetu, NATO-a. Kosovo je slobodna i suverena država".


(TBT)