HAG PROGLAŠAVA TUĐMANA ZA RATNOG ZLOČINCA? Hrvati u strahu, jedna presuda ruši mit o "domovinskom ratu" kao KULU OD KARATA!

30.11.2017. u 06:20

REGIONAL

Ako Hag u slučaju „Prlić“ potvrdi navode prvostepene presude, to bi značilo da je Franjo Tuđman organizirao zajedinčki zločinački poduhvat, kaže advokat Toma Fila

 

FOTO: Tuđman (Youtube)

Fila je ukazao da bi stav Žalbenog vijeća da je tadašnji predsjednik Hrvatske bio organizator UZP za Hrvatsku značilo svojevresno otrežnjenje i da su tu zanimljive dvije stvri.

„Prva je da li će opstati navodi iz prvostepene presude da su Hrvati u odnosu na muslimane u BIH imali zajednički zločinački poduhvat koji je jedino ovde primenjen i da li će, ako to bude potvrđeno, biti spomenut i Franjo Tuđman“, naveo je Fila uz opasku da je visina kazni koje će biti izrečene manje bitna.

Advokat je podsjetio da je tadašnji predsjednik Srbije Slobodan Milošević izostao iz presuda Radovanu Karadžiću i Ratku Mladiću u dijelovima koji se odnose na zajednički zločinački poduhvat, a da bi, ako se potvrdi prvostepena presuda u slučaju „Prlić“ to značilo da je Tuđman „ušao“ u zajedinčki zločinački poduhvat.

„To bi imalo za posljedicu otrežnjenje u Hrvatskoj, u kojoj hvale Tribunal od kada su oslobođeni Ante Gotovina i ostali. U ovom slučaju trebalo bi nastaviti i dalje da ga hvale i da prihvate da je Tuđman organizator zajedničkog zločinačkog poduhvata koji je imao za cilj eliminaciju Bošnjaka sa teritorije BIH“, naglasio je Fila.

On je ukazao da Tribunal iako potvrdi presudu neće utvrditi da je jedna država izvršila agresiju na drugu suverenu državu, jer Haški tribunal uvijek insistira na individualizaciji presude, ali da može utvrditi da je Tuđman to organizirao.


(TBT)