ŠTA TO SMJERA SAUDIJSKI PRINC? Osniva moćnu vojsku sa naizgled plemenitim ciljem, ali iza toga se krije SUROVI PLAN

30.11.2017. u 06:20

ANALITIKA

Ako se malo bolje pogledaju potezi Muhameda bin Salmana, nemoguće je ne izvući zaključak da je bogata kraljevina dobila novog, surovog vladara


FOTO: Bin Salman (Getty Images)

Mladi saudijski prestolonasljednik Mohamed bin Salman (MBS), čovek koji de facto upravlja prebogatom pustinjskom državom, obećao je svijetu da će "iskoreniti islamski terorizam" nakon što je objavio formiranje moćnog vojnog saveza koji će mu u tome pomoći. Ipak, kritičari plahovitog princa boje se da će ovaj potez samo dodatno rasplamsati vatru sukoba između Saudijske Arabije i njenog arhineprijatelja Irana.

Mohamed bin Salman, glavni mozak saudijske ofanzivne spoljne politike u regionu, u nedjelju je najavio da je "nova islamska koalicija stvorila daleko snažniju vojnu, političku i finansijsku mrežu borbe protiv terorizma", i to "nakon godina razjedinjenja i loše saradnje muslimanskih zemalja u iskorenjivanju ovog opasnog problema".

“Danas počinjemo lov na teroriste. Mi vidimo da se sprema njihov kraj, naročito u islamskim državama. Gonit ćemo ih sve dok ne nestanu sa lica Zemlje “, rekao je prestolonasljednik na sastanku ministara odbrane zemalja islamske koalicije.

Princ je obećao da će "povratiti umjereni islam", naročito kada je riječ o Saudijskoj Arabiji, gdje su primat odavno preuzeli moćni krugovi koji zagovaraju strogu, ekstremnu verziju religije, i koji su decenijama ohrabrivali međuvjersko nasilje.

Prinčeva objava o uspostavljanju nove alijanse stigla je samo dva dana nakon najgoreg terorističkog napada u historiji Egipta, kada je u bombaškom napadu na džamiju na Sinaju ubijeno 305 ljudi.

“Najveća opasnost ekstremnog terorizma jeste u tome što degenerira reputaciju naše miroljubive religije”, poručio je mladi princ.

Koalicija je zapravo sunitski blok sa samo jednim ciljem - uništiti Iran

Nova alijansa sunitskih država dolazi u možda najosetljivijem momentu za Bliski istok, kada je šiitski Iran u velikom zamahu nakon ukidanja sankcija i pobjede u Siriji. To je dodatno uticalo da hladni rat Saudijaca i Iranaca dodatno dobije na tenziji, pogotovo jer dvije sile optužuju jedna drugu za sponzoriranje terorizma širom svijeta. Upravo zbog toga mnogi poznavaoci prilika na Bliskom istoku smatraju da je pravi cilj saudijske koalicije borba protiv Irana, a ne suzbijanje ekstremnog islama i terorizma koji iz njega proističe, o čemu piše i "Financial times".

Saudijci i njihovi saveznici tvrde da Iran teži regionalnoj hegemoniji, što dokazuje svojim konstantnim mješanjem u unutrašnje stvari arapskih država poput Iraka, Libana, Sirije i Jemena. Princ Mohamed iz nedjelje u nedjelju pojačava svoju retoriku, i formira blok za borbu protiv Teherana. Pored sunitskih država, Saudijci se uzdaju u pomoć Izraela.

 

Solidarnost sunitske koalicije, koju čini 41 zemlja, okrnjena je izostankom jedne od najbogatijih - Katara, koji se nalazi na crnoj listi Saudijske Arabije i ostalih zalivskih zemalja zbog optužbi da "finansira i podstiče terorizam". Sukob traje još od juna, a izolaciji Dohe se za sada ne nazire kraj.

Vest da su zemlje Persijskog zaliva potpuno izolirale i prekinule odnose sa svojim najbogatijim komšijom Katarom u svjetskim geopolitičkim krugovima odjeknula je poput bombe. Kao glavni razlog za otpočinjanje diplomatskog rata navodi se da zvanična Doha finansira terorističke grupe, što ostatak Zaliva ne želi tolerirati. Međutim, da li je zaista samo to razlog?

Ipak, i u ovom slučaju deluje da je optužba za finansiranje terorizma samo izgovor (jer je Saudijska Arabija, po procjenama iz cijelog svijeta, najveći sponzor terorista na svijetu), već da sankcije Kataru proističu iz odbijanja te zemlje da zaoštri odnsoe sa Iranom, s kojim dijeli ogromno polje gasa, poznatije kao Sjeverno polje, inače najveći izvor tečnog prirodnog gasa na svijetu.

Šeik Mohamed bin Abdulrahman al Tani, ministar spoljnih poslova Katara, izjavio je da "saudijska koalicija teži produbljivanju vjerskih podjela i sukoba.

“Cilj je da se antagonizam između sunita i šiita dovede do mjere krajnjeg antagonizma. Mislim da Katar ne želi učestvovati u tome”, rekao je Al Tani u Londonu, gdje se nalazi u zvaničnoj posjeti, prenio je londonski "Sunday times".

Rivalstvo između Saudijaca i Irana preliva se u okolne zemlje, od Sirije, preko Libana do Jemena. U Siriji su pobjedu, čini se, odnijeli Iranci, dok je u Libanu u toku velika borba sa prevlast, koju je najbolje oslikala sapunica sa premijerom Saadom Haririjem u glavnoj ulozi.

Laiku bi nakon gore navedenog govora mladog princa izgledalo da je Mohamed bin Salman revolucionar koji Saudijsku Arabiju iz starog doba teleportuje direktno u modernu eru, ali ako se malo bolje pogledaju njegovi potezi, nemoguće je ne izvući zaključak da je bogata kraljevina dobila novog, surovog vladara. Hapšenje skoro 50 ministara, rođaka, biznismena i visokih zvaničnika zbog optužbe za korpuciju, koje je potom ucjenio da će u zamjenu za slobodu morati predati svoja bogatstva državi (tačnije, njemu), samo su vrh ledenog brijega.

Mladi ratoborni princ je uz to i arhitekta jedne od najsurovijih agresija 21. stoljeća. Pod njegovom palicom, saudijski avioni bjesomučno zasipaju Jemen kišom bombi, i to skoro tri godine bez prestanka. Rezultat: nezapamćena humanitarna kriza, više od 50 odsto stanovništva Jemena nema pristup vodi i hrani, 2,1 milion djece nalazi se u stanju teške neuhranjenosti, dok je 460.000 na ivici smrti. U ratu je ubijeno najmanje 10.000 ljudi, dok zemljom hara epidemija kolere.

Rat u Jemenu samo je još jedno u nizu bojnih polja na kome Teheran i Rijad lome koplja, s obzirom da Saudijci tvrde kako Iran podržava pobunjenike iz redova Huta, koji ruše legitimnu vladu Jemena, koju podržava Saudijska Arabija.


(TBT, Blic)