NAJTRAŽENIJA FOTOGRAFIJA SVIH VREMENA: Dva legendarna revolveraša skupa vrijede milione

28.11.2017. u 17:06

TEME

Fotografija koju je na buvljaku otkrio američki advokat, mogla bi biti rijetka slika odmetnika Divljeg Zapada Billya Kidda, i mogla bi vrijediti milione, kažu stručnjaci


FOTO: (public)

Frenk Abrhams je kupio ferotipiju, fotografiju proizvedenu na tankom listu metala, u Sjevernoj Karolini 2011-te godine za 10 dolara, i stavio je u gostinjsku sobu svog doma. Konsultirao je stručnjake nakon što je gledao TV program o otkriću još jedne fotografije Billya Kidda.

Historičari su Abrahamsu rekli da njegova fotografija pokazuje ovog odmetnika i njegovog budućeg ubicu. Na slici gore Billy Kidd je drugi s lijeva a Pat Garrett je krajnji desno.

On je za “BBC News” rekao da je odlučio dati je na analizu stručnjacima iz muzeja “Billya Kidda” u Novom Meksiku nakon što je 2015-te gledao program o novootkrivenoj fotografiji ovog revolveraša kako igra kriket. “Kriket fotografija” je vrijedila oko 5 miliona dolara.

Abrhams je sumnjao da je jedan od petorice muškaraca na njegovoj slici bio Patrcik Floyd Garrett. Rečeno je da su Garrett i Billy Kidd bili bliski prijatelji dok Garrett nije postao šerif okruga Lincoln u Novom Meksiku. Šerif Garrett je ostao upamćen po tome što je ubio ovog odmetnika 1881. godine.

Abrahams je rekao da je njegova fotografija – koja je datirala od 2. augusta 1880. godine, nekoliko godina visila na zidu rezervne sobe u njegovoj kući koju je iznajmljivao.

“Da sam znao da je to jedna od najpoznatijih fotografija u historiji, naplaćivao bih tu sobu više“, izjavio je on, smijući se.

Abrahams je pozvao Roberta Stahla, profesora na Državnom univerzitetu u Arizoni, kao i nekoliko drugih forenzičkih stručnjaka, da utvrde da li njegova slika zaista prikazuje šerifa Garretta i Billya Kidda.

William Davey, stručnjak za ferotipije, rekao je za “New York Times” da je fotografija vjerovatno napravljena između 1875-1880. godine.

Davey je radio sa forenzičkim stručnjakom za video- Kentom Gibsonom, na istraživanju ove slike. Gibson je koristio softver za prepoznavanje lica kako bi zaključio da je to najvjerovatnije bila fotografija Billya Kidda i šerifa Garretta.

Jedan stručnjak za rukopis u Teksasu je uporedio potpis šerifa Garretta na ovoj fotografiji sa 10 dokumenata koja su sadržala njegov rukopis i pronašao je poklapanje.

Iako stručnjaci kažu da bi ova fotografija mogla vrijedeiti milione dolara, Abrahams kaže da ne žuri da je proda. “Nikada nisam stavio cijenu na nju“, rekao je on u telefonskom intervjuu za “BBC News”.

“Moj interes je u historiji“, dodao je on.

Slika za koju stručnjaci kažu da prikazuje Billya Kidda kako igra kriket je 2010. godine kupljena za 2 dolara u prodavnici u Fresnu u Kaliforniji.

Jedini drugi autentičan portret ovog revolveraša je prodat za 2,3 miliona dolara 2011. godine na aukciji u Denveru u Koloradu. Ta ferotipija prikazuje revolveraša u izgužvanoj odjeći i šeširom, kako gleda u kameru držeći pušku marke “Winchester”.

Odmetnik koji je rođen kao Henry Mccarthy, koji je kasnije preuzeo pseudonim Wiliam Bony, bio je navodno rođen u New Yorku. Vjeruje se da se preselio u Kolorado sa svojom majkom i braćom kada je njegov otac umro.

Ovaj revolveraš je upao u karijeru krađe i bezakonja i gonili su ga širom južnih američkih država i sjevernog Meksika. Smatra se da je ubio 21 čoveka, mada neki izvori taj broj povećavaju na 27.

Billy Kidd je zatvoren i osuđen na kaznu vješanjem zbog ubistva okružnog šerifa 1878. godine.

Pobjegao je, ali ga je nedugo zatim, 14. jula 1881. godine ulovio i ubio šerif Garrett.


(TBT)