SPOJ NACIONALISTIČKIH ŽALOPOJKI I POLITIČKE FIKCIJE Balkanske elite vladaju kroz stvaranje skandala

27.11.2017. u 09:34

TEME

Na zapadnom Balkanu postoje dvije vrste političkih skandala. Prve razotkrivaju novinari koji riskiraju život kako bi pokazali lopovluk uhljebljenih neliberalnih elita koje dominiraju regijom.

FOTO: Ieztebgović, Dodik (public)

Portal The Balkan Insight u nedavnom članku piše o političkom manipuliranju javnosti na prostoru Balkana.

Na zapadnom Balkanu postoje dvije vrste političkih skandala. Prve razotkrivaju novinari koji riskiraju život kako bi pokazali lopovluk uhljebljenih neliberalnih elita koje dominiraju regijom. Druge stvaraju te iste elite putem tabloida i to kako bi svratile pozornost javnosti s ovih prvih skandala.

Tako je 8. novembra srpska istraživačka novinarska mreža KRIK otkrila da je Nenad Popović, visoki dužnosnik u Srpskoj naprednoj stranki (SNS), sakrio milione na računima na Bahamima. Nekoliko tjedana ranije KRIK je izvijestio da je ministar obrane Aleksandar Vulin primio ukupno 240.000 eura od "ženine tete u Kanadi" od 2011. godine, što Vulin nije znao objasniti javnosti. Tako se otkrilo da srpska vlada ne radi na obnavljanju zemlje i pripremi za pripajanje Europskoj uniji, kako tvrdi srpski predsjednik Aleksandar Vučić, nego je leglo korupcije, nepotizma i autoritarnosti, Usto, vrvi ekstremizmom, kao što je bio slučaj u 1990-ima.

Umjesto da vladi očita bukvicu, list koji podupire vladu uhvatio se intervjua njemačkog portala Deutsche Welle s Bakirom Izetbegovićem, bošnjačkim članom tripartitnog predsjedništva u Bosni i Hercegovini, u kojem je Izetbegović izjavio kako, osobno govoreći, želi da Bosna formalno prizna nezavisnost Kosova. U roku od nekoliko sati svi veliki tabloidi u zemlji objavljivali su poluistine i pisali o Izetbegovićevom šovinizmu, muslimanskim hordama pred Novim Pazarom, Turcima i Amerikancima koji stvaraju zavjere i slično.

Nacionalističke žalopojke

Vučić je Izetbegovićeve komentare proglasio izdajom srpske darežljivosti prema Bosni, čijem je Daytonskom sporazumu 1995. godine Srbija bila "jamac". Tako su spojem nacionalističkih žalopojki i čistom političkom fikcijom skrenuli pažnju s vlastitih zloupotreba položaja na izmišljeni skandal.

Uopće nisu uzeli u obzir to da je par dana ranije Dragan Čović, hrvatski član tripartitnog predsjedništva BiH, izrazio od riječi do riječi iste želje kao i Izetbegović. No za bosansko priznavanje kosovske nezavisnosti potrebna je suglasnost svih trojice članova predsjedništva, a na to srpske stranke u BiH ne žele pristati.

Svugdje isti postupci

Kao što Vučić dobro zna, Srbija nije "jamac" Daytonskog sporazuma, nego potpisnik, što znači da mora poštovati bosansku cjelovitost i suverenitet te se ne smije miješati u poslove BiH. No Vučić svejedno stalno surađuje i uvelike podupire bosanske Srbe i njihovog vođu Milorada Dodika koji želi odvojiti Republiku Srpsku od Bosne.

Da toliko licemjerje i širenje dezinformacija nisu uobičajena pojava, mogli bi prouzročiti mučninu. Ni Izetbegović nije potpuno nedužan. Trebao bi znati da ne smije hraniti srpske političke trolove, a i sam često započinje sukobe s Čovićem i Dodikom te stvara lažne skandala kako bi odvratio pozornost javnosti od malverzacija svoje Stranke demokratske akcije (SDA), piše Balkan Insight.

U međuvremenu, Popović i Vulin broje svoje milione, srpska slabašna demokracija sve više nestaje, a infrastruktura Sarajeva se pod vodstvom SDA raspada.


(TBT)