MOĆNA ROKADA Šta se dešava iza zavjese Bliskog istoka: Zbog čega su bivši neprijatelji sklopili TAJNI SAVEZ?

26.11.2017. u 03:10

GEOPOLITIKA

Izrael i Saudijska Arabija su dvije regionalne sile koje na prvi pogled nemaju mnogo toga zajedničkog. Pa ipak, sudeći po strateškim potezima koje vuku, izjavama visokih zvaničnika i odabiru saveznika, i ove dvije zemlje su same po sebi de facto na istoj strani. Razlog za to je – Iran


FOTO: Natenyahu, Salamn (public)

Šiitska sila važi za velikog neprijatelja u Tel Avivu i Rijadu, koji žele zaustaviti naglo širenje uticaja i rast moći Irana. Osjetljiva veza Izraelaca i Saudijaca s vremenom otkriva šta se zapravo odvija "iza zavjese".

Prošle nedjelje je izraelski general Gadi Eizenkot otkrio da je "Izrael spreman za razmjenu i deljenje obaveštajnih podataka sa Saudijcima kako bi se zaustavio Iran". On je u intervjuu za saudijski list "Elaf" istakao da su "Izrael i Saudijska Arabija u potpunosti sinhronizirani kada je riječ o borbi protiv Irana", prenio je BBC.

Nekoliko dana kasnije, nekadašnji ministar pravde Saudijske Arabije, dr Muhamad bin Abdul Karim Isa, inače bliski prijatelj prestolonaslednika Mohameda bin Salmana (MBS), izjavio je za izraelski list "Maariv" da "nijedan akt nasilja i terora, koji pokušava sebe opravdati krijući se iza islama, ne smije biti opravdan, naročito onaj koji se tiče napada na Izrael". Ova izjava prvi pogled možda ne zvuči spektakularno, ali zapravo predstavlja jednu od ekstremno rijetkih kritika povodom napada na Izraelce, a da dolazi iz samog srca arapskog svijeta.

Uz to, istaknuti predstavnik izraelske vojske je prošle nedjelje za "Harec" rekao da su mu dvojica saudijskih prinčeva na sastanku u Londonu rekla:“ Izrael više nije naš neprijatelj“.

Sve ovo ukazuje na rađanje novog saveza, koji se, zbog političke, vjerske i strateške osjetljivosti i dalje drži u tajnosti, ili bar tako djeluje. Međutim, evidentni signali koje dvije zemlje razmenjuju i puštaju u javnost su savršeno koordinirani, a imaju dva cilja: Da Iranu pošalju jasno upozorenje šta ga čeka, i drugo, da pripreme konzervativno saudijsko društvo na novi savez sa dojučerašnjim neprijateljima.

Prijetnja iz Teherana

Koalicija Izraela i Saudijske Arabije je s jedne strane uzrokovana okolnostima koje su izazvale SAD napadom na Irak 2003. godine. Uklanjanjem Sadama Huseina nestala je i strateška protivteža sunita u odnosu na šiitski Iran. Iračani su dobili novo političko vođstvo kojim dominiraju šiiti, tijesno povezani s centralom u Teheranu.

Iranci su dobili na zamahu onog momenta kada su se udružili sa Rusima i Bašarom al Asadom i uspjeli osigurati pobjedu u Siriji. Jer, kao jedni od pobjednika, Irancima se sada otvara mogućnost gigantskog koridora od Teherana do Mediteranske obale. Ostvarenje ovog plana je ujedno i najveća noćna mora sunitskih Arapa, koji to vide kao "persijsko uzurpiranje njihovog dijela svijeta".

Za sada se čini da Iran i njegovi saveznici, poput Hezbolaha u Iranu, pobjeđuju. Tim prije je savez Izraelaca i Saudijaca logičniji, smatra "Harec". I jedni i drugi smatraju da se Iranu nikada ne smije dozvoliti da postane nuklearna sila. Ni Riyadu ni Tel Avivu ne prija stav međunarodne zajednice o smanjenju sankcija Iranu, kao ni sve naoružaniji i obučeniji Hezbolah u Libanu.

Faktor Trump

Ipak, u odnosu Izraela i Saudijske Arabije dešava se još nešto. Ne radi se samo o usponu Irana. Moraju se razmotriti i ostali krucijalni faktori, od kojih je najupečatljiviji uticaj koji je na Bliski istok sa sobom donijela administracija Donalda Trumpa. Na prvi pogled ni Saudijci ni Izraelci nemaju razlog da se žale na novu američku vladajuću garnituru.

Trump je posjetio obje zemlje, podržao njihove strateške interese i izrazio svoj duboko antiiranski stav. Uz to, potpisao je ugovore o isporuci najmodernijeg američkog oružja svojim saveznicima.

Ipak, empatija je jedno, a strategija i interes drugo. Koliko god Trampove tople riječi prijale ušima u Riyadu i Tel Avivu, oni su svesni da je Amerika, trenutno, u podređenom položaju na Bliskom istoku.

BBC navodi da su Rusi i Iranci nadjačali SAD u Siriji, i dodaje da, sem oštrih riječi upućenih Teheranu, Trump nije sklopio smislenu strategiju borbe protiv širenja iranskog uticaja.

Zbog toga i ne čudi što je saudijski prijestolonasljednik Mohamed bin Salman preuzeo stvari u svoje ruke i okrenuo se savezu sa Izraelom.


(TBT, Blic)