SIJEVAJU MUNJE NAD PUSTINJOM Bin Salman: Khamenei je novi Hitler Bliskog istoka

24.11.2017. u 15:09

GLOBAL

Saudijski prestolonasljednik je rekao kako je u vrijeme poslanika Muhammeda postojalo muzičko pozorište, da su se muškarci i žene zajedno pojavljivali na javnim mjestima te da su kršćani i Jevreji bili poštovani


FOTO: Bin Salman (Reuters)

Saudijski prestolonasljednik Muhammed bin Salman izjavio je da je vrhovni iranski lider ajatolah Ali Khamenei "novi Hitler Bliskog istoka".

U intervjuu za New York Times u Rijadu, Bin Salman, koji je i saudijski ministar odbrane, rekao je da navodnoj ekspanziji Irana treba stati na put.

"Ali mi smo naučili od Evrope da smirivanje ne funkcionira. Ne želimo da novi Hitler u Iranu ponovi na Bliskom istoku ono što se desilo u Evropi", rekao je saudijski princ.

Upitan da li je nedavna čistka i hapšenje ministara i prinčeva borba za prevlast, kako bi eliminirao rivale među rođacima i u privatnom sektoru prije nego što postane kralj, Bin Salman je kazao: „To je smiješno“.

Dok mediji pišu o tome da je dio uhapšenih premlaćivan i mučen te primao medicinsku pomoć, Bin Salman tvrdi da se većina pritvorenih u luksuznom hotelu Ritz već zaklela na vjernost njemu i njegovim reformama, te da ga podržava „većina kraljevske porodice“.

„Naša država pati od korupcije od 1980-ih do danas. Naši eksperti procjenjuju da svake godine otprilike 10 posto državnog budžeta odlazi na korupciju svake godine“, kazao je Bin Salman.

Podsjetio je kako je vlada ranije imala nekoliko neuspješnih antikorupcijskih čistki.

„Zašto? Zato što su počeli odozdo“, rekao je saudijski prestolonasljednik.

Bin Salman tvrdi kako je 2015, kada je došao na vlast, njegov otac, Kralj Salman, odlučio da mora stati ukraj korupciji ako Saudijska Arabija želi ostati u grupi G-20. Tako je počela antikorupcijska istraga koja je trajala dvije godine, a na listi osumnjičenih je otprilike 200 imena, kaže Bin Salman.

'Vraćamo islam njegovim korijenima'

Krunski princ je kazao reporteru New York Timesa Thomasu L. Friedmanu da „ne piše kako mi reinterpretiramo islam – vraćamo islam njegovim korijenima – a naša najbolja vodilja je praksa Poslanika i Saudijska Arabija prije 1979“.

Saudijski prestolonasljednik je rekao kako je u vrijeme poslanika Muhammeda postojalo muzičko pozorište, da su se muškarci i žene zajedno pojavljivali na javnim mjestima te da su kršćani i Jevreji bili poštovani.

„Prva sutkinja za komercijalne sporove u Medini bila je žena“, rekao je Bin Salman za NYT. „Pa, ako je poslanik sve ovo prihvatio, mislite li da on nije bio musliman?“

New York Times piše kako Bin Salman nije želio govoriti o dolasku premijera Libana Saada Haririja u Saudijsku Arabiju, gdje je objavio ostavku, navodno pod saudijskim pritiskom. Hariri se u međuvremenu vratio u Bejrut i rekao da odgađa ostavku.

„Insistirao je na tome da je u cijeloj stvari najbitnije to da Hariri, sunitski musliman, neće davati političko pokriće libanskoj vladi koju uglavnom kontrolira libanska šiitska milicija Hezbollah, a koju uglavnom kontrolira Teheran“, piše američki list.

Tenzije između Saudijske Arabije i Irana dosegle su trenutni vrhunac iznenadnom ostavkom Haririja 4. novembra u Rijadu, kada je rekao da se na to odlučio zbog "stiska" Irana i prijetnji smrću.

Saudijska Arabija je optužila Iran i Hezbollah da naoružavaju pobunjenike, što su oni odbacili.

 

(TBT, Agencije)