PUSTINJSKI PRINC NE PRLJA RUKE 'On ljubazno ispituje uhapšene milijardere, ali onda dolaze njegovi PLAĆENICI'

24.11.2017. u 15:08

FOKUS

Saudijski milijarderi, prinčevi i desetine drugih uticajnih ličnosti koji su početkom mjeseca uhapšeni pod optužbom za korupciju trpe zlostavljanja, šamaranja i maltretiranja privatnog osiguranja princa Mohameda bin Salmana


FOTO: Alwaleed bin Talal (EPA)

Do ovog saznanja došao je britanski list "Daily mail" na osnovu svjedočenja anonimnog insidera koji navodi da su privatno osiguranje ambicioznog princa "američki plaćenici" povezani sa kontroverznom američkom privatnom firmom za osiguranje "Blackwater Security ".

Prema njegovim riječima, Mohamed bin Salman ne želi da saudijski oficiri čuvaju i ispituju uhapšene, jer su im salutirali ceo život, zbog čega je angažovao privatno obezbeđenje.

- Ispred hotela (luksuzni "Ritz Carlton“) pritvoreni su uhapšeni moćnici, vidjet ćete vozila specijalnih snaga Saudijske Arabije, ali u samom hotelu su isključivo pripadnici privatnog osiguranja. Prebacili su ih iz Abu Dhabija i sada su oni zaduženi za sve - tvrdi izvor "Daily maila".

Izvor lista tvrdi čak da MBS, kako često nazivaju princa Salmana, neka ispitivanja sprovodi osobno.

„Kada je nešto veliko u pitanju, sam postavlja pitanja. Obraća im se jako fino i ljubazno, a kada izađe iz prostorije, ulaze plaćenici. Pritvorenike tuku, muče, šamaraju, vrijeđaju. Žele da ih slome „, kaže on.

I "New York times" nedavno je pisao da je najmanje 17 uhapšenih tražilo ljekarsku pomoć.

Da je kontroverzna firma "Blackwater" prisutna u Saudijskoj Arabiji tvrdio je i predsjednik Libana Michel Aun.

Saad Hariri podnio je ostavku na mjesto premijera Libana praktično po slijetanju u Riyad u zvaničnu posjetu, nakon čega se danima zadržao u Saudijskoj Arabiji. Libanske vlasti tvrdile su da Saudijci protiv njegove volje drže Haririja u svojoj prijestonici, a Michel Aun, predsjednik Libana, tada je u cijelu priču uvukao "Blackwater".

„Libanske vlasti imaju nepotvrđene informacije da firma "Blackwater" čuva Haririja i njegovu porodicu“, napisao je Aun.

Sam Hariri, koji se u međuvremenu vratio u Liban, demantirao da je uopće bio u zatočeništvu, a Aun je obrisao twit u kojem spominje kontroverznu firmu. Uz to, Harir je "zamrzao" odluku o ostavci, te je i dalje premijer Libana.

Društvenim mrežama kružile su tvrdnje da je 150 pripadnika "Blackwatera" stiglo u kraljevstvo nedjelju dana pre hapšenja saudijskih milijardera.

Iz "Akademije" (Academi), kako se sada zove "Blackwater", oštro negiraju prisutnost u kraljevstvu i učešće u mučenjima naglašavajući da je američkim državaljanima zabranjeno da čine slične krivična djela bilo gdje u svijetu.

 

(TBT)