STOPAMA ALEKSANDRA VELIKOG Na Bliskom istoku je dovoljna varnica da SVE BUKNE, ali u pomoć pristiže SPASILAC iz Evrope

24.11.2017. u 01:55

GEOPOLITIKA

Francuski predsjednik Emanuel Macron stao je u odbranu Libana, a u telefonskim razgovorima sa liderima Irana i Izraela poručio da ovu državu ne treba mješati u regionalne krize


FOTO: Macron (Etienne Laurent / EPA)

Francuska je tako postala ključni igrač u naporima da se okonača politička kriza u Libanu koja je otpočela iznenadnom ostavkom premijera Saada Haririya preko televizijskog obraćanja iz Saudijske Arabije. Macron je poslednjih nekoliko dana održao više telefonskih sastanaka sa svjetskim liderima ne bi li spriječio da se Liban pretvori u još jednu arenu između Irana i Saudijske Arabije i njihovih saveznika.

Lociran na istočnim obalama Sredozemnog mora, u regiji nekada poznatoj kao Levant, Liban se nalazi na samoj tromeđi kršćanske Evrope, arapskog Bliskog istoka i Sjeverne Afrike. Dobio je nezavisnost od Francuske 1943. godine, a iako je jedna od najmanjih zemalja u regionu, imao je ključnu ulogu u regionalnoj politici, piše CNN.

Još je Aleksandar Veliki 332. godine prije nove ere, shvatio strateški značaj ovog regiona na kapijama Mediterana, zbog čega je poveo opsadu protiv grada Tira dugu sedam mjeseci, danas četvrtog najvećeg grada u Libanu. Od 16. veka postao je dio Otomanske imperije, da bi nakon Prvog svjetskog rata postao francuski protektorat.

Glavni grad Beirut je ranije bio poznat i kao "Pariz na istoku", dok su ga drugi poredili sa Švajcarskom nakon što se Liban tokom 1960-ih godina počeo razvijati kao finansijski centar, međutim sedamdesetih godina zahvaćen je građanskim ratom. Iako se posljednjih godina počeo razvijati kao turistički centar, ponovo se našao na udaru regionalnih sukoba interesa.

Kako je 2012. godine pisao "Worldview stratfor", Francuska ima historijske, ekonomske i kulturne veze sa Libanom, nekadašnjom kolonijom. Hiljade franko-libanaca živi i radi u Libanu, gde posluju i brojne francuske kompanije. Francuska je takođe glavni izvor direktnih stranih investicija u Libanu, dok oko 250.000 Libanaca živi u Francuskoj. Upravo zahvaljujući Francuskoj, Liban je jedna od država koja ima najviše beneficija i finansijske i tehničke podrške iz Evropske unije. Ipak, Francuska je i jedna od najvažnijih mediteranskih sila, čiji je interes da održi određeni politički uticaj u Levantu.

Francuskog predsjednika mnogi opisuju kao jednog od predvodnika Evrope koji ima velike spoljnopolitičke ambicije. Tako je Macron prošle nedjelje ugostio Haririya u Parizu, potez koji mnogi tumače kao fracusko preuzimanje libanskih problema.

Ipak, da bi sačuvao Liban od krize koja se nadvija nad region, Makcron najprije mora osigurati evropsku finansijku podršku Libanu u slučaju da Saudijska Arabija uvede sankcije državi. Kako piše britanski novinar Martin Jay u autorskom tekstu, Macron bi mogao i da na nivou Savjeta sigurnosti Evrope ili UN-a, zauzme stav da bi eventualni ekonomski udar na Liban bio potez koji ni Evropa ni Bliski istok ne mogu olerirati, kao ni bilo kakav vojni udar Irana ili njegovih saveznika.

Kako piše ABC news,, Macron je već obukao novi mantil "bliskoistočnog mirotvorca", kao i da je vjerovatno najbolja figura na toj poziciji koja trenutno može da se nađe u svijetu. Plan Macrona, čini se, nije samo da odbrani Liban već i da umiri Saudijsku Arabiju, dok u isto vrijeme pokušava održati i dobre odnose sa Iranom. Ukoliko uspije mogao bi značajno ojačati položaj Francuske, koja je dugo bila po strani na geopolitičkoj sceni.


(TBT, Blic.rs)