DA LI SU UGROŽENI ODNOSI BiH I S. ARABIJE? Saudijci otkrili da je Muslimović organizirao grupi Iranaca iz BiH odlazak na hadždž?!

24.11.2017. u 01:55

TEME

Rukovodilac Ureda za hadž i umru Nezim Halilović Muderris nadavno je podnio ostavku na ovu funkciju. Zašto?


FOTO: Muslimovic (public)

Rukovodilac Ureda za hadž i umru Nezim Halilović Muderris nadavno je podnio ostavku na ovu funkciju. Ova vijest i nije tako imala odjeka s obzirom na njenu stvarnu težinu. Vjerovatno je stoga Ured za odnose sa javnošću pri Rijasetu učinio sve da tako i bude jer je ovu vijest objavio samo kao jednu od nekoliko odluka sa sjednice Rijaseta IZ-e BiH.

Ovo je veoma značajna funkcija pri Rijasetu, a obnašao ju je čovjek koji je imao veoma dobru reputaciju u islamskom svijetu, posebno u Saudijskoj Arabiji. Isto tako Halilović je bio veoma blizak Bakiru Izetbegoviću osobno kao veliki agitator SDA sa mimbera džamije Kralj Fahd u izbornim kampanjama. Međutim, njegovom bratu Ahmedu Saudijska Arabija nije bila voljna dati suglasnost za obavljanje ambasadorske funckije u Riyadu. Ova dva momenta sigurno ukazuju na nešto što bi se u drugim država uzimalo kao veoma ozbiljna uopozorenja i zabrinulo bi vjerske i političke lidere. Tim prije jer su dugo vremena odnosi BiH i Saudijske Arabije opterećeni istragama i blokiranjem računa raznim organizacijama zbog sumnjivog protoka novca kojim se finansira mreža selefijskih paradžemata. Posebno su selefijske daije koristile prilike odlaska na hadždž za prikupljanje i unošenje novca u BiH. Navodno su od saudijskih držvaljanja uzimali sadekatul-fitr i zekat, kao i druge dobrovljne vjerske priloge za finanasiranje selefizma u BiH.

Malo je vjerovatno da su aktualna zbivanja u samoj Saudisjkoj Arabiji imala direktno odraza na odnose sa BiH, mada ni to nije isključeno. Mnogo veća vjerovatnoća je da su službenici ambasade S. Arabije u Sarajevo došli do određenih informacija o zloupotrebama u Uredu za hadž i umru. Jedna od tako šokantnih informacija na koju do sada Saudijci nisu obraćali pažnju je odlazak nekoliko iranskih državljana na hadždž u aranžmanu bosanskog Ureda za hadždž i umru. Pošto njihovo putovanje u S. Arabiju koincidira sa godinom u kojoj je hadžiluk obavio Fikret Muslimović, sumnja se da je upravo on preko svojih agenata koje ima kako u samoj Centrali SDA, tako i u Rijasetu IZ-e omogućio manjoj grupi Iranaca da obave hadžiluk u grupi bosanskih hadžija. Iako se ovo dogodilo prije petnaestak godina ova informacija je dobila na značaju u vrijeme velikih polemika između bivšeg reisul-uleme dr Mustafe Cerića i Fikreta Muslimovića.


(TBT)