PREDVODIO ČETIRI UDRUŽENA ZLOČINAČKA PODUHVATA Izetbegović: Mladić je kukavica i zločinac! Ni za tihu srpsku većinu nije heroj!

24.11.2017. u 01:55

BOSNA

Bakir Izetbegović, bošnjački član Predsjedništva Bosne i Hercegovine, obratio se danas javnosti povodom izricanja presude Ratku Mladiću


FOTO: Izetbegović (Klix.ba)

Nakon 16 godina bježanja od pravde i šest godina sudskog procesa danas je na doživotnu robiju osuđen ratni zločinac Ratko Mladić, potcrtao je Izetbegović.

„Utvrđeno je da je predvodeći četiri udružena zločinačka poduhvata usmjerena na eliminaciju bosanskih Muslimana i Hrvata, odgovoran da je počinio bukvalno sva djela ratnog zločina obuhvaćena Katalogom Tribunala u Hagu: Ubistva, mučenja, nanošenja teških tjelesnih i duševnih povreda, silovanja, premlaćivanja, zatočenja u nehumanim uvjetima života, protjerivanja i prisilna premještanja, progone, okrutna i nečovječna postupanja, žive štitove, pljačku, bezobzirno uništavanje privatne imovine, spomenika kulture i sakralnih objekata, kršenje zakona i običaja ratovanja, zločine protiv čovječnosti, pokušaj, odnosno genocidnu namjeru u pet općina BiH, genocid u općini Srebrenica. U Srebrenici su likvidirani svi zarobljeni muškarci i dječaci, uz često prethodno premlaćivanje. Nakon ubistava leševi su premještani na nove lokacije u svrhu prikrivanja zločina - potsjedtio je Izetbegović na detalje iz presude.

Sudija Alphons Ori je prilikom izricanja presude izjavio da će "Mladić ostati upamćen u cijelom svijetu kao zločinac koji je presuđen za najstravičnije zločine koje čovječanstvo poznaje".

Sudsko vijeće je utvrdilo je Mladić "značajno doprinio postizanju zajedničkog cilja da se trajno uklone bosanski Muslimani i Hrvati sa područja BiH na koje su bosanski Srbi polagali pravo, činjenjem zločina, podsjetio je Izetbegović.

„Izražavam svoje duboko saučešće žrtvama udruženih zločinačkih poduhvata u kojima je Mladić bio samo izvršilac ranijih političkih odluka. Nadam se, i uvjeren sam, da je formulacija o "bosanskim Srbima" trebala biti preciznija, i odnositi se upravo na rukovodstvo bosanskih Srba i Miloševićev režim koji su organizovali zločine u BiH i uvukli narod u njih. Uvjeren sam da se pretežna tiha većina bosanskih Srba ne poistovjećuje sa Ratkom Mladićem, i da ne opravdava njegove zločine, da nije spremna staviti takvu historijsku hipoteku na leđa čitavom narodu. Takav teret se neće moći nositi“, kazao je Izetbegović.

Od presudnog značaja za budućnost odnosa u BiH je skinuti hipoteku zločina sa naroda, locirati je na pojedince bez obzira koliko je tih pojedinaca bilo, i kakve su funkcije obnašali, dodao je bošnjački član Predsjedništva BiH.

„ Ratko Mladić je zločinac i kukavica, jer samo kukavice napadaju i ubijaju žene, djecu i civile. Radi budućnosti, radi uvažavanja boli i patnje komšija sa kojima živi, i radi odnosa prema samom sebi, nijedan narod, pa ni srpski, Ratka Mladića ne bi smio zvati herojem, ne bi smio slaviti zločine, ne bi smio odlikovati ratne zločince, dizati im spomenike i po njima nazivati škole i ulice. Nadam se da će presuda Ratku Mladiću donijeti takvu vrstu otrežnjenja i prestanak takve prakse u Bosni i Hercegovini.

Prihvatanje istine je jedini put i jedini način da budućnost u ovoj zemlji bude bolja od prošlosti“,  kazao je Izetbegović.


(TBT)