TAJNE VEZE I SASTANCI Ove dvije bliskoistočne sile nemaju diplomatske odnose, ali ih spaja ZAJEDNIČKI NEPRIJATELJ

23.11.2017. u 02:34

GEOPOLITIKA

Izraelski ministar Yuval Steinitz rekao je da njegova zemlja ima tajne kontakte sa Saudijskom Arabijom zbog zajedničkih briga u vezi sa Iranom, što je prvi put da je neki zvaničnik tih zemalja javno govorio o onome o čemu se dugo spekulira


FOTO: ilustracija (public)

Izrael i Saudijska Arabija nemaju diplomatske odnose, ali obje države vide Iran kao glavnu prijetnju Bliskom istoku i pojačane tenzije između Teherana i Rijada podgrijale su spekulacije da bi zajednički interesi natjerali Saudijce i Izraelce na saradnju.

U intervjuu za "Army radio", izraelski ministar energetike i član Netanijahuovog kabineta za sigurnost Yuval Steinitz, nije dao detalje kontakata kada je upitan zašto Izrael "krije veze" sa Saudijskom Arabijom.

„Mi imamo odnose sa mnogim muslimanskim i arapskim zemljama, koji su zaista dijelom skriveni, ali uglavnom nismo mi ta strana koja se toga stidi. Ta druga strana je zainteresirana da se o vezi ćuti. Što se nas tiče, nema problema, ali mi poštujemo želje druge strane, kada se odnos razvija, bilo da je to sa Saudijskom Arabijom ili nekom drugom arapskom ili muslimanskom zemljom. Ima mnogo toga što držimo u tajnosti „, rekao je Steinitz.

Vlada Saudijske Arabije nije željela odgovoriti na izjavu ministra Stajnica. Portparol izraelskog premijera Benyamina Netanyahua takođe nije imao odgovor na nju.

U intervjuu za "Reuters" saudijski šef diplomatije Adel Juubeir, upitan da komentarira navode o saradnji sa Izraelom, rekao je da je Arapska mirovna inicijativa koju je Arapska liga usvojila 2002. godine ključ za uspostavljanje bilo kakvog odnosa.

„Mi smo oduvek govorili da će, ako se izralesko-palestinski konflikt riješi na osnovi Arapske mirovne inicijative, Izrael uživati normalne ekonomske, političke i diplomatske odnose sa svim arapskim državama, tako da dok se to ne desi, mi nećemo imati odnose sa Izraelom“, rekao je on.

Taj mirovni plan podrazumijeva potpuno povlačenje izraelskih vlasti i vojske sa teritorije koju je prisvojila 1967. godine, gdje spada i Istočni Jerusalim.

Netanyahu je izrazio mogućnost podrške nekim delovima te inicijative, ali Saudijci insistiraju na njenom potpunom ispunjenju.

Američki predsjednik Donald Trump je nekoliko puta posjetio Saudijsku Arabiju tražeći podršku za uspostavljanje sporazuma između Izraela i Palestine.

Husein Ibish, profesor na Institutu za arapske i zalivske države u Wasingtonu rekao je da Steinitzova izjava "nije iznenađujuća za one koji su obratili pažnju na drugarsko udvaranje između Izraela i Saudijske Arabije, koje naročito gura izraelska strana".

Prošle nedjelje je izraleski general Gadi Ayzenkot rekao za jedan site na arapskom jeziku da je Izrael spreman podjeli "obaveštajne informacije" sa Saudijskom Arabijom, rekavši da te zemlje imaju zajednički interes u suprotstavljanju Iranu.

Saudijska Arabija je nedavno optužila Iran da pokušava proširiti svoj uticaj na arapske države, najčešće preko Hezbolaha.

Ibish je rekao da s obzirom na to da dvije države dijele percepciju o zajedničkom neprijatelju, malo je vjerovatno da ne razvijaju tajne veze.

Sam Netanyahu je u septembru ukazao na neke prikrivene veze sa arapskim državama, rekavši, bez pominjanja ijedne po imenu, da saradnja postoji "na više načina i u više različitih nivoa".

Takođe u septembru radio Izrael je objavio da se saudijski krunski princ Mohamed bin Salman tajno sreo sa zvaničnicima u Izraelu tog mjeseca, što je zvanični Rijad ipak negirao.

Prošlog mjeseca su bivši saudijski šef obavještajaca princ Turky bin Fajsal i Efraim Halevy bivši šef izraelske špijunske agencije Mosad zajedno učestvovali u debati o Iranu u New Yorku.

 

(TBT)