NEMA „ARABIZACIJE“ BOSNE, NITI RADIKALIZACIJE BOŠNJAKA! Izetbegović: BiH nije utočište terorista

22.11.2017. u 02:13

BOSNA

Drugačije tvrdnje kojima se Bošnjake optužuje za potporu radikalizmu poput, kako je istaknuo Izetbegović, "nedavnih izjava evropskih lidera", bez ikakvog temelja plasiraju opasne neistine o BiH i posebice o Bošnjacima- muslimanima


FOTO: Izetbegović (FAH)

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Bakir Izetbegović izjavio je kako su potpuno neutemeljene sve tvrdnje kojima se njegova zemlja predstavlja utočištem terorista i rasadnikom sigurnosnih prijetnji za Evropu, ističući kako su Bošnjaci "glasni i konkretni" u osudi svih vrsta terorizma i ekstremizma.

"Ne postoje nikakve osnove ni pretpostavke da se tvrdi, kao što to neki čine, da Bosna i Hercegovina predstavlja ili može predstavljati potencijalnu sigurnosnu prijetnju. U BiH se ne događa nikakav zabrinjavajući proces islamizacije, radikalizacije ili 'arabizacije' društva", kazao je Izetbegović u istupu na forumu posvećenom europskoj perspektivi BiH i zapadnog Balkana koji je održan u Sarajevu.

Izetbegović je kazao kako je njegova zemlja kao članica globalne koalicije za borbu protiv terorističke Islamske države (IS) dala vrlo konkretne doprinose dokazujući u praksi kakvu politiku vodi.

"Bošnjaci su europski narod"

"Mi smo prva država u regiji koja je sudjelovanje svojih državljana u stranim paravojnim formacijama i organizacijama proglasila kaznenim djelom. Sve to je rezultiralo time da u posljednjih 18 mjeseci nije bilo zabilježenih odlazaka iz Bosne i Hercegovine na strana ratišta", kazao je Izetbegović dodajući kako su se svi bošnjački politički, intelektualni i vjerski lideri jasno ogradili od ekstremnih ideologija i osudili radikalizam i terorizam u zajedničkoj izjavi o osudi terorizma i nasilnog ekstremizma od 4. decembra 2015.

Podsjetio je i kako se Islamska zajednica Bosne i Hercegovine institucionalno suprotstavila pojavama ekstremizma i paradžematima koji su pokušali djelovati izvan njezinih okvira i mimo njenog tumačenja islama.

Bošnjaci kao evropski narod, poručio je Izetbegović, nikada se neće odreći dostignutih civilizacijskih vrijednosti koje baštine, ali ni svoje tradicije i vjere koja ih je i naučila toleranciji.

Drugačije tvrdnje kojima se Bošnjake optužuje za potporu radikalizmu poput, kako je istaknuo, "nedavnih izjava evropskih lidera", bez ikakvog temelja plasiraju opasne neistine o BiH i posebice o Bošnjacima- muslimanima.


(TBT)