SITUACIJA SVE OZBILJNIJA: Turska odbacuje dolar i ubrzano gomila rezerve zlata - Nešto čekaju?!

22.11.2017. u 02:13

GLOBAL

Prije godinu dana je predsjednik Redžep Tayip Erdogan apelirao na tursku javnost da ušteđevinu drži u zlatu i da izbjegava američki dolar, tražeći od centralne banke da podrži tu politiku


FOTO: Erdogan (dpa)

Centralna banka Turske je brzo povećavala kupovinu zlata u toku proteklih mjeseci, zbog nepovjerenja u Međunarodne monetarne fondove.“

Po izvještajima, investicije u zlato su dosegle vrh pošto su ministarski resori odbili sarađivati sa MMF-om.

Turska centralna banka je kupila skoro 30,4 zlata ove godine. Ovaj porast u kupovini je navodno izazvan državnim mjerama ciljanim ka diversifikaciji međunarodnih rezervi usljed rastućih tenzija između Turske i njihovih tradicionalnih zapadnih saveznika, SAD i Evrope.

Prije godinu dana je predsjednik Redžep Tayip Erdogan apelirao na tursku javnost da ušteđevinu drži u zlatu i da izbjegava američki dolar, tražeći od centralne banke da podrži tu politiku.

Istovremeno je kurs valute turske lire opao za 15 odsto od početka oktobra. Ovaj pad neizbježno čini državnu valutu sve više neprivlačnom kao vid ušteđevine.

Većina tržišnih valuta u tranzitu je bila pod pritiskom ali je nesporazum Turske i SAD poslije neuspješnog puča, pojačan restrikcijama za putovanje i vize, pojačao tržišne špekulacije.

U međuvremenu, globalna tražnja za zlatom nastavlja da opada. Ona je opala za 9% do 915 metričkih tona u trećem kvartalu ove godine, što je rekordno nisko još od 2009. godine. Pad je navodno prouzrokovan poremećajima u industriji nakita i nižim prilivima u fondove .

Ono što posebno privlači pažnju je i sporazum Turske sa Kinom i Rusijom da međusobna potraživanja vrše van zone dolara. Vrlo je vjerovatno da ovo Amerika neće tolerirati te da će se uskoro Erdogan naći na novim iskušenjima.

Analitičari ocjenjuju da je definitivan razlaz Erdogana sa SAD izazvao neuspio puč u režiji tajnih službi SAD. Također pouzdano se zna zna da su Erdoganov život sačuvale ruske tajne službe koje su mu javile za pripreme puča.


(TBT)