BBC JAVLJA O „TIHOM UBICI“ U BOSNI I ne govori o ratnim zločincima, niti o režimskom lobiju koji zgrće ogroman novac u svoje džepove na ćumuru

21.11.2017. u 02:44

TEME

Reporter BBC Navin Khadka posetio je Bosnu i Hercegovinu, gdje je industrija uglja dovela do visokog stepena zagađenosti vazduha


FOTO: Izetbegović, Kukić (Faktor)

Nakon što su SAD odlučile da se povuku iz Pariskog klimatskog sporazuma, EU je predstavila svoje ideje i na putu je da postane lider u smanjenju emisije fosilnih goriva.

Međutim, kako piše BBC, neke zemlje na istoku, koje teže da postanu dio Unije, imaju problem sa nivoom zagađenosti vazduha.

Reporter BBC Navin Khadka posjetio je Bosnu i Hercegovinu, gdje je industrija uglja dovela do visokog stepena zagađenosti zraka.

Kako se navodi, mnogi se okreću nazad uglju s obzirom na to da je on jeftinija alternativa gasu iz Rusije, ali nivo zagađenosti vazduha alarmirao je građane.

“U naselju Dikovići ljudi umiru i niko neće ostati. To je slika kao u Černobilju. Kad uveče otvorite prozore, čuješ kašalj ljudi, čuješ kad jauču od bolova“, kaže za BBC Goran Stojak iz Tuzle.

Bosna i Hercegovina je druga zemlja po redu po broju smrti uzorkovanih zagađenošću zraka, odmah iza Sjeverne Koreje.

Termoelektrana u Tuzli sagori tri miliona tona uglja svake godine, a toksični otpad izbacuje nedaleko od Dikovića, mesta u kom živi Stojak.

“Zagađenje je toliko jako da se zimi ne mogu otvoriti prozori čak po 10-15 dana. Smrad se toliko osjeti, osjeti se kako ti u grlu čestice udaraju“, dodao je on.

“Zarobljen“ između deponije i termoelektrane, Goran strahuje za zdravlje svoje porodice.

BBC se zbog problema obratio Ministarstvu okoline i turizma Bosne i Hercegovine, ali su dva intervjua sa ministarkom otkazana u posljednjem minutu.


(TBT)