KAD SE REŽIMSKI STRVINARI NAKLATE NA „AGROKOMERCOVE“ PILIĆE: Ko je brži - Novalić i "Klas" ili neminovni stečaj?

21.11.2017. u 02:44

BUSINESS

Vlada premijera Fadila Novalića nastoji da po svaku cijenu ospori eventualni stečaj „Agrokomerca“, kompanije u većinskom vlasništvu države, kako bi treći najvažniji segment Prehrambene industrije „Agrokomerca“ u Polju kupio sarajevski „Klas“, saznaje mojusk.ba


FOTO: Hrvić, Novalić (NAP)

Ovo je posljednjih dana najvažnija tema među Novalićevim ministrima i službenicima pri Vladi, koja se prelila i van „kuloara“ Vlade.

Priča da se vrši snažan pritisak iz kljentelističkog lobija bliskog „Klasu“ nije bez osnova, jer je Vlada koju vodi Novalić uporna u nastojanju da najvitalnije dijelove „Agrokomerca“,a ostao je još jedan segment Prehrambene industrije ove uništene kompanije, „poklopi“ neka jača domaća firma.

„ Uvjeti“ ovakvih „transakcija“ , naravno, nisu niti će biti predmet javnosti.

Podsjećamo, pokrenuti predstečajni postupak izazvao je zastrašujuću mobilizaciju „faktora“ koji već godinama nastoje preuzeti nekretnine ove kompanije u čemu ih prate režimski mediji. Najavljeni stečaj oduzeo bi , kako stvari stoje, formalno – pravni manevarski prostor za „kupovinu“ nekretnina „Agrokomerca“ kao i tehničku ljudsku „mašineriju“ unutar „Agrokomerca“.

Drugim riječima, FBiH bi bila razvlašćena uvođenjem stečaja i imovinom „Agrokomerca“ upravljao bi stečajni upravnik po Zakonu o stečaju FBiH.

Novalićeva panika

Panične reakcije unutar Novalićevog kruga ljudi , pojačane su predajom Izvještaja privremenog stečajnog upravnika u pravnom licu „Agrokomerc“ d.d. prije sedam dana nadležnom sudu u Bihaću.

To je navodno i razlog što je Novalić bez ikakvih argumenata optužio ministra poljoprivrede vodoprivrede i šumarstva Šemsudina Dedića, koji je kadar iz Krajine, da ima „umiješane prste“ u to. No, istina je da je Dedić lojalan politici Vlade i SDA, a mogući stečaj „Agrokomerca“ stvar je suda i Zakona.

Haos je pojačan hapšenjem od strane SIPA-e direktora „Agrokomerca“ Ermina Mujića koji je reketario kladuškog poduzetnika N.A. ( podaci poznati portalu) uzevši od njega 25.000 KM obilježenih novčanica.

Novalićeva vlada je preko aktuelnog Nadzornog odbora „Agrokomerca“ (Fadil Bihorac, Mario Buntić, Besim Tabaković, Amir Kajtezović,) zadivljujućom brzinom, ali na diskutabilan pravni način razriješila uhapšenog Mujića  i imenovala Mersada Hamidovića v.d. direktora. Hamidović je preko 30 godina u „Agrokomercu“ i ima imidž poštenog čovjeka koji je zbog višegodišnjeg stanja u ovoj firmi jedva sastavlja kraj sa krajem. Pitanje je da li je uopće svjestan u šta su ga uvukli.

Sumnjiva Uredba sa zakonskom snagom

Kao što je poznato Zakonom o finansijskoj konsolidaciji FBiH čije je trogodišnje važenje isteklo bilo je ostavljeno vrijeme menadžmentu „Agrokomerca“ da se oporavi. Međutim, stanje se još više pogoršalo, milionski dugovi su enormno porasli,a čime se , u stvari, bavio menadžment „Agrokomerca“ najbolje je „opisala“ SIPA hapšenjem direktora Mujića. Vlada FBiH je da premosti nepostojanje Zakona o finansijskoj konsolidaciji donijela Uredbu sa zakonskom snagom kojom je produžila važenje ovog Zakona do jula 2019.godine. Time je, valjda, htjela opstruirati uvođenje stečaja u „Agrokomerc“ , iako spomenuti Zakon ne spriječava uvođenje stečaja u kompanije sa 100-stotnim ili većinskim vlasništvom države. Primjer stečaja tokom važenja ovog Zakona je onaj pokrenut u „Hidrogradnji“ 2016.godine.

No, na još jednu pravno sumnjivu radnju upozoravaju stručnjaci. Naime, Uredba o finansijskoj konsolidaciji kojom je „zamijenjen“ pomenuti Zakon teško da je donesena u skladu sa važećom legislativom. Kako stvari stoje, donošenje ove Uredbe protivno je Ustavu FBiH!?


(TBT)