NA METI NAUČNICI Kako Mosad sprIječava razvoj iranskog nuklearnog programa

20.11.2017. u 13:33

ANALITIKA

Vrhovni tužilac Teherana Jafari Dolatabadi izjavio je da je sud iranske prijestonice osudio na smrtnu kaznu agenta Mosada

FOTO: maketa (public)

On je osuđen jer je izraelskoj obavještajnoj službi prenosio podatke o desetinama iranskih naučnika koji se bave razvojem iranskog civilnog nuklearnog programa.

„Radi se o podacima o ukupno 30 naučnika i vojnokomandujućih. Osuđeni agent se redovno susretao sa 8 i više agenata Mosada, odavao je informacije u zamjenu za novac i potom dobio dozvolu da živi u Švedskoj“, objasnio je tužilac.

Koji su krajnji ciljevi Mosada i zašto se mješa u nuklearni program Irana, govori za Sputnjik Emad Abshenas, iranski politikolog i ekspert za Bliski istok:

„Nije tajna da Iran vodi informacioni rat protiv nekoliko država, uključujući Izrael. Naravno da specijalne službe Irana pomno prate i kontroliraju sve kako bi našli izraelske špijune. Važnije od nuklearnog programa su ljudi, naučnici i svi oni koji su uključeni u razvoj ovog dijela tehnologija. Bez obzira na to što je Iran potpisao sporazum o nuklearnom programu prema kojem neće razvijati nuklearno oružje, on se nije odrekao svojih tehnologija za civilnu namjenu“.

Iranski politikolog dodaje da su upravo „mozgovi“, odnosno vojni stručnjaci i naučnici, zapravo najvažnije oružje Teherana. Jasno je, dodaje naš sagovornik, da SAD kada žele da unište neku zemlju, prvo ciljaju na naučnike, kao što je bio slučaj sa Irakom i Libijom. „Neke naučnike namame da se presele u Ameriku, a neke jednostavno likvidiraju“, kaže Abshenas.

Vladimir Mesamed, orijentalista i stručnjak za Iran, profesor na Jevrejskom univerzitetu u Jerusalimu, podsjetio je u izjavi za Sputnjik da Izrael svakako nikad ne propusti šansu da naudi postojećem sporazumu prema kojem se Iran obavezao da neće razvijati nuklearno oružje.

„Izrael nikada nije poricao, ali ni potvrdio optužbe koje se tiču ubistava iranskih naučnika koji rade u oblasti nuklearne energetike. Izrael se uvek trudio da nađe put kako bi podrio nuklearni program Irana. Čak i u Bečkoj konvenciji, koja je potpisana pre nekoliko godina, nema konkretne odredbe koja Teheranu u potpunosti zabranjuje razvoj nuklearnog programa“, zaključuje Mesamed.

Iranski stručnjak, doktor Barhani, politički ekspert za pitanja Bliskog istoka, smatra da Iran ipak ima dovoljno mogućnosti da se zaštiti.

„Države u regionu bi trebalo da budu spremne, jer je dugoročnim planovima Izraela predviđena politika koja uključuje teror i uništavanje protivnika po svaku cijenu. Posebno je velika opasnost za one države koje Izraelu pružaju najveći otpor. Države regiona, u tom smislu i Iran, predvidele su čitav niz mjera kako bi smanjile opasnost koja prijeti iz Izraela, a jedan od aspekata je i regionalna saradnja“, zaključuje iranski stručnjak.


(TBT, Sputnjik)